);

BORIS ZASUZIO, PA SA BRAĆOM NAZDRAVIO

Dirljiv susret predsednika Srbije sa rođacima u crnogorskom selu Smriječno

Boris Tadić juče nije uspeo da sakrije suze koje su napunile njegove oči, kada se, posle skoro pune decenije, sreo sa najbližim rođacima u selu Smriječno u Pivi, piše  Alo.

Predsednika Srbije, koji je u postojbinu sleteo helikopterom, na helidrom u selu Goransko, stotinak metara od očeve rodne kuće, dočekali su braća od strica Spasoje, Radoje, Mladen i Gojko Tadić, uz rakiju od divljih krušaka, koja je specijalitet ovog kraja! Tadić je, pun emocija, nazdravio sa braćom, a potom se izljubio sa tridesetak bližih rođaka koji su ga uredno postrojeni dočekali ispred porodične kuće.
Boris je obišao stričevu kuću u kojoj i danas živi Spasoje zvani Belko, a na čijim se zidovima, između ostalih Tadića, nalazi i slika njegovog strica Boška, inače četničkog oficira, na koga, po rečima svih rođaka, Boris najviše fizički podseća.
– Kako su ti ostali u Beogradu – bilo je prvo što su predsednika pitali braća i rođaci za trpezom koja je bila postavljena u njegovu čast.

– Dobro su. Ljubo je nedavno postao i pradeda. Mnogo su vas svi pozdravili… Devojčice rastu, moram ih jednom dovesti da vide Smriječno – započeo je predsednik srdačan porodični razgovor.
Njegov susret sa rodbinom posle nekoliko minuta novinari su morali da napuste, a razgovor je nastavljen kako je i počeo – uz domaću rakiju i mnoge đakonije koje su u Smriječnu spremili specijalno za prešjednika.
Stara porodična kuća u kojoj je rođen Borisov otac Ljubo u ruševnom je stanju, a po selu se priča da je „prešjednik riješio da je obnovi“. Inače, Tadić je obišao i seosko groblje pored crkve svetog Jovana, zaštitnika porodice Tadić, gde su sahranjeni njegovi preci.
Posle susreta sa rodbinom, Tadić je, kasno posle podne, došao i u pivski manastir. Na ulasku u portu, Tadića su dočekali vladika budimljansko-nikšićki Joanikije i iguman Nikifor. Ulazak predsednika u manastir ispraćen je zvonjavom zvona i burnim aplauzom stotinak okupljenih građana. U manastirskoj crkvi, vladika je predsedniku predao poklon, ikonu svetog Jovana Krstitelja, koju su naslikale sestre iz manastira Župa.
– Dobrodošli u Crnu Goru, u vašu Pivu, i u manastir Pivu, najznačajniji u staroj Hercegovini. Nadam se da ćete svojom posetom otvoriti novu stranicu u odnosima Srbije i Crne Gore. Jedan od značajnih datuma u bogatoj istoriji ovog manastira sigurno će ostati i ova vaša poseta – rekao je vladika Joanikije.
Predsednik Tadić je odgovorio da u svojoj porodici neguje odnos prema tradiciji i istoriji svog naroda.
– U razgovorima sa svojim prijateljima koji se nalaze na čelu Crne Gore založio sam se da ljudi u ovom kraju ostanu da žive u svojoj veri, sa svojim imenom i prezimenom, i od njih sam dobio obećanje da će tako i biti – rekao je Tadić.
Posle obilaska manastira, usledio je svečani ručak na koji su bili pozvani svi Tadići iz Crne Gore. Na trpezi je bila pastrmka iz Pivskog jezera.
Boris Tadić je sa Filipom Vujanovićem, u okviru posete Crnoj Gori, posetio i kompaniju „m:tel“, članicu „Telekom Srbija grupe“, koja ujedno predstavlja najveću investiciju iz Srbije u Crnoj Gori.
– Pre tri godine, krenuli smo sa poslovanjem u Crnoj Gori, investirali 140 miliona evra u „m:tel“ i zadovoljni smo tržišnom pozicijom kompanije u Crnoj Gori, kao i čitave „Telekom Srbija grupe“ u regionu – istakao je tom prilikom Branko Radujko, generalni direktor „Telekoma Srbija“.

Srpski konzulat u Herceg Novom

Predsednik Srbije najavio je otvaranje srpskog konzulata u Herceg Novom u narednih nekoliko meseci, istakavši da je taj grad, u kojem se afirmiše kultura Srbije, najbolje mesto za tako nešto.
Predsednik Srbije se pozdravio i razgovarao s građanima koji su ga dočekali ispred opštine, a obišao je i kuću srpskog nobelovca Iva Andrića u ovom gradu.

Radoje: Živim teško, al‘ ne tražim pomoć od brata

Srce mi je puno što je Boris došao. Milo mi je da ga vidim, ali pre svega kao brata, u politiku se ne miješam – kazao je za „Alo!“ Tadićev brat Radoje. Kako kaže, bio je kod Borisa u Beogradu pre dve godine i „lijepo su se ispričali“.
– Nema te sile koja bi me natjerala da okrenem njegov broj i tražim neku uslugu, iako sam ostao bez posla u građevinskom preduzeću. Trenutno živim od 33 evra koje dobijam sa biroa. Sa 50 godina niko neće da mi da posao, ali to nije razlog da tražim da mi Boris pomogne. Volim ga kao brata, a svako vodi svoj život – tvrdi Radoje.

Tadić: Redžepi otvoreno preti ratom!

Predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je izjava Bajrama Redžepija, ministra policije u privremenoj vladi Kosova, da će poslati specijalne policijske jedinice na sever Kosova otvorena pretnja ratom, saopštila je sinoć Pres sužba predsednika Republike.
U intervjuu listu „Koha ditore“ Redžepi je rekao da kosovska policija ima potpisan sporazum s Euleksom da na sever Kosova budu poslate specijalne snage kosovske policije za operativnu zaštitu. Šef Misije Euleksa Iv de Kermabon međutim tvrdi da nije bilo nikakvog ugovora o razmeštanju specijalnih policijskih jedinica u oblasti Mitrovice.
Predsednik Srbije je istakao da će privremene institucije na Kosovu biti jedine odgovorne za katastrofalne posledice eventualnog sprovođenja ove pretnje i da ovakve ratnohuškačke izjave i druge provokacije ugrožavaju krhki mir i stabilnost na severu Kosova. Tadić smatra veoma važnim što je Euleks demantovao Redžepija da podržava ovakav plan i da je takva pozicija Euleksa jedina moguća u obavljanju njene statusno neutralne funkcije u pokrajini, saopštila je Pres služba predsednika Tadića.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je sinoć da najava Redžepija pokazuje da su maske definitivno pale, ali i ko stoji iza proteklih nasilnih događaja na severu Kosova i Metohije.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !