);

SNS U IVICI DAČIĆU TRAŽI GLAVNOG KRIVCA ZA PREDIZBORNE MAHINACIJE U BORU

Čini se da lideri SNS-a za glavnog krivca za slučaj predizbornih mahinacija u Boru, kao i navodnih pretnji Šešelja, nalaze u ministru policije Ivici Dačiću, saopštava B92.Više su napadali Dačića nego DS, čiji je funkcioner, zamenik generalnog direktora Pošte, osumnjičen da je naložio distribuciju falsifikovanih uplatnica.

Telefonski razgovor Dačića sa Šešeljem, obavljen pred novinarima, poslužio je Vučiću kao povod da od nadležnih organa zatraži utvrde da li je ministar na bilo koji način povezan sa informacijama o atentatu na Nikolića.

Vučić je rekao da će, ukoliko bude ustanovljeno da je povezan s tim, Dačić „ići u zatvor“, a da će u suprotnom u javnost izneti saznanja o tome „koji je ministar savetovao“ vođu SRS da kaže da se Vučić sa advokatima uhapšenog Miloša Simovića dogovorio da plasira informaciju da iza naloga za ubistvo Nikolića stoji Šešelj.

Ivica Dačić je, povodom zahteva Aleksandra Vučića da nadležni saopšte koji je ministar razgovarao s Vojislavom Šešeljem, izjavio juče novinarima da u Haškom tribunalu postoje listinzi svih telefonskih razgovora, dodajući da ne zna na koga je Vučić mislio. Ministar policije je podsetio da je sa Šešeljem razgovarao u prisustvu novinara, što je bilo i objavljeno, navodeći da se nikada posle toga, kao i najmanje godinu i po dana pre toga, nije čuo s liderom SRS.

Dačić ovih dana, međutim, ne želi da odgovara na pitanja o političkoj pozadini optužbi koje na njegov račun stižu iz SNS, a i njegovi najbliži saradnici u SPS nerado govore o tome zašto su ih Nikolić i Vučić izabrali za glavnu političku metu. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, kaže da mu nije jasno o čemu se radi.

„Zašto SNS, narodski rečeno, ima pik na SPS nije pitanje za nas, već za naprednjake. Činjenica je da je lider naše stranke Dačić učinio sve da se otkrije ko je kriv za distribuciju uplatnica u Boru i da naša stranka nije imala nikakve veze s tim dešavanjima. Ne znam, možda ne žele da stvaraju dublju krizu s budućim partnerima… Podsećam i da je Ivica Dačić kao ministar policije, istog trenutka kada je nagovešteno da se sprema atentat na Nikolića, ponudio obezbeđenje“, kaže Ružić.

Branko Ružić podseća da je rejting SPS poslednjih godina u usponu i ističe da će socijalisti svakako biti nezaobilazan faktor i pri formiranju neke buduće vlade, „bez obzira na planove nekih drugih stranaka“. Kako kaže, politika socijalista „dobila je potvrdu i u zemlji i inostranstvu i možda upravo to nekima smeta“.

Na pitanje Danasa koliko ima istine u nagoveštajima iz SPS da naprednjaci napadaju njih jer ne žele da se zameraju DS, kao budućem partneru, Aleksandar Vućić kratko je odgovorio: „Moj jedini komentar je da nemam komentar na te gluposti“.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Danas da su nesuglasice između ove dve stranke normalna pojava, jer one imaju podudarno biračko telo, a borba za svaki glas traje neprekidno. On napominje da treba imati u vidu da SNS nije ostvarila očekivane rezultate u Boru i da im podizanje prašine oko lažnih uplatnica dobro dođe.

„Propao je i pokušaj naprednjaka da zbog pretnji atentatom Tomislav Nikolić bude predstavljen kao žrtva. Brzom reakcijom i davanjem policijskog obezbeđenja, Dačić je sprečio taj pokušaj, pa su naprednjaci načinili novi manevar tako što se Nikolić odrekao obezbeđenja, okrivljujući Dačića za to“, navodi Stanković i dodaje da naprednjaci očigledno nisu oprostili lideru socijalista ni to što je pre dve godine izigrao potpisani koalicioni sporazum s radikalima po kome je Vučić trebalo da bude gradonačelnik Beograda.

Politički analitičari primećuju i da je više nego primetno da naprednjaci u svojim kritikama zaobilaze demokrate u širokom krugu. Napominju i da nije nimalo slučajno to što je Nikolić požurio da saopšti javnosti da ga je baš predsednik Tadić obavestio da mu je život ugrožen, a da ga je ministar Dačić obavestio da to nije tačno. Time je, smatraju stručnjaci s kojima je Danas kontaktirao, lider naprednjaka pokazao ko mu je i lično i politički bliži i s kim bi radije da sarađuje.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !