MILOŠ MIŠČEVIĆ OD DRŽAVE MESEČNO PRIMA 390.000!

Funkcioner DS i zamenik generalnog direktora JP „Pošte Srbije“ Miloš Miščević, koji je pre nedelju dana saslušan u policiji u vezi sa deljenjem lažnih uplatnica SNS u Boru, osim redovne plate od 170.000 dinara u tom javnom preduzeću, prima i astronomsku nadoknadu od 220.000, kao predsednik UO „Poštanske štedionice“! Miščević, po ova dva osnova, od države mesečno prima čak 390.000 dinara, što je bezmalo 4.000 evra, piše Press.

Na sve to, ovolikim isplatama Miščeviću „Poštanska štedionica“ je prekršila preporuku Vlade Srbije, prema kojoj predsednik UO državnog preduzeća ne može primati više od jedne i po prosečne plate što je oko 45.000 dinara! Miščević je zamenik generalnog direktora PTT od novembra 2007, a od oktobra 2009. je i predsednik UO „Poštanske štedionice“. Prema zvaničnom finansijskom izveštaju „Poštanske štedionce“ za 2009, njemu je u toj godini isplaćeno neto 660.000 dinara, što je 220.000 mesečno.

Miščević mudro ćuti

Miščević nije odgovarao na pozive novinara Pressa, a u „Štedionici“nisu hteli da nam dostave podatke o naknadama članova upravnog odbora za ovu godinu. Od predsednika Izvršnog odbora te banke Srđana Cekića pokušali smo da dobijemo zvaničan odgovor na pitanje kolike su nadoknade za predsednika i članove UO u ovoj godini, ali su u njegovom kabinetu tvrdili da je on na sastanku i uveravali nas da „sve ima na sajtu“. Na našu primedbu da je tamo samo izveštaj za prošlu godinu, rečeno nam je „da se otad ništa nije ni smanjivalo, ni povećavalo“. Dakle, Miščević i danas svakog meseca prima 220.000 dinara nadoknade.

Prema finansijskom izveštaju „Štedionice“, članovi novog saziva UO za poslednja tri meseca 2009. dobili su po 322.000 dinara neto, što je oko 1.000 evra mesečno. Isplatom tolikih iznosa za predsedavanje i članstvo u UO, „Poštanska štedionica“ je direktno prekršila preporuku Vlade Srbije o visini naknada za članstvo u upravnim odborima javnih preduzeća, državnih agencija i akcionarskih društava u vlasništvu države, donetu krajem 2008. Prema toj preporuci, članovi UO ne mogu imati veću nadoknadu od jedne prosečne plate, koja je oko 33.000 dinara, a predsednicima ne može biti isplaćeno više od jedne i po prosečne zarade u Srbiji, što je oko 45.000 dinara. Kad je doneta ta odluka, predstavnici Vlade su uveravali javnost da će kazniti sve one koji je se ne budu pridržavali.

Vlada bez odgovora

Press je u Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije pokušao da proveri da li se, i na koji način, kontroliše visina iznosa koje dobijaju članovi upravnih odbora, ali nam je tamo rečeno da je generalni sekretar na godišnjem odmoru. Ista pitanja dostavljena su i pres službi Vlade, ali nam odgovori nisu dostavljeni do zaključenja ovog broja.

Share

Ostavite odgovor