);

GUSARI SA TIMOKA

Autor: S. Todorović

Čamci i splavovi kućne izrade – većinom kombinacija kamionskih guma i dasaka, stiropora i gajbica , ali i popularnih fića „amfibija“, plovila su na raznim regatama na rekama širom Srbije. Od nedavno je u toj „povećoj ganituri“ i crni desantni, vojni čamac na naduvavanje za desetoro i manji za troje hrabrih mornara – neustrašivih „Gusara sa Timoka“. Zoran Milošević, radnik knjaževačke Pošte, sa par kolega i prijatelja iz grada, učestvovao je ove godine na splavarenju Nišavom i Ibrom, a prošle godine, i Timokom, a neostvarene želje su mu Drina i Tara.

Nišavska regata, krajem juna,  okupila je oko 200 učesnika u 50 čamaca bez motornog pogona.  Nevreme koje je „besnelo“ tih dana pobrinulo se da se korito Nišave napuni i nabuja, te je i sama avantura bila još atraktivnija. Bilo je teško, pomalo i opasno na nekim deonicama.

-„Veseli spust“, 21 po redu na Ibru, priča je za sebe. Maršuta od srednjevekovnog grada Magliča  do Kraljeva duga je preko 20 kilometara. Bilo je fantastično. Ovog, 4. jula učestvovalo je više od 5.000 ljudi, sve je bilo besprekorno organizovano, a  propozicije su zahtevale što maštovitija plovila. Najzanimljiviji je bio „fića“ na splavu, sa topom na haubi za petarde. Neki su imali i motorne pumpe za prskanje. Program je takav da se dan ranije ode na obalu Ibra gde se kampuje i sprema za spust – kaže Milošević i ističe da je na pola puta, kod Mataruške banje, „odmaralište“. Tu se  umornim mornarima nudi okrepljujući vojnički pasulj.

Beli Timok je posebna priča.  „Gusari“ su prošle godine pokušali da od Minićeva splavare do Vratarnice. Uspelo se na jedvite jade, jer su na nekim deonicama, zbog granja i korita koje se ne održava, bili prinuđeni da izlaze iz čamca i nose ih na rukama do dublje vode.

Sledeći korak je registracija Udruženja građana „Gusari sa Timoka“, ne bi li tako lakše aplicirali kod eventualnih donatora, s obzirom da su do sada sva „putešestvija“ morali sami da plaćaju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !