);

Tužilaštvo zatražilo 35 godina zatvora za generala Đorđevića – Rođu

Vlastimir Dorđević – Rođa je poznat u Timočkoj Krajini, jer je više godina bio glavni šef policije u Zaječaru, a kasnije i u vrhu srpske policije, ali je i tesno sarađivao sa Nikolom Šainovićem.

Vlastimir Dorđević – Rođa nekad i sad…

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudija da penzionisanog generala MUP Srbije Vlastimira Đorđevića – Rođe osude na 35 godina zatvora ili da mu izreknu doživotnu zatvorsku kaznu zbog zločina nad Albancima na Kosovu 1999, objavio je današnji Glas javnosti. General Đorđević ( napomena naše Redakcije ) poznat je u Timočkoj Krajini pod nadimkom Rođa. Bio je više godina načelnik SUP-a Zeječar i jedan od prvih šefova srpske policije u vreme režima Slobodana Miloševića. Haški tribunal ga najviše tereti za aferu “Hladnjača” i grobnice u Petrovom selu kod Kladova. On je, poznato je, bio i jedan od najbližih prijatelja i saradnika Boranina Nikole Šainovića koji u Hagu i dalje čeka suđenje.

Zahtev tužilaštva prenela je predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

U završnoj reči na suđenju, tužilac Čester Stemp juče nije predložio primerenu kaznu, već je zatražio od sudskog veća da Đorđevića proglasi krivim po svim tačkama optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova u prvoj polovini 1999.

Izlažući završne argumente, branilac Dragoljub Đorđević jutros je zahtevao da general Đorđević bude oslobođen, tvrdeći da tužioci nisu dokazali njegovu krivicu.

Suđenje Đođeviću počelo je u Hagu krajem januara prošle godine, a tužioci su izvođenje dokaza završili u oktobru.

General Đorđević je, posle višegodišnjeg skrivanja, uhapšen 17. juna 2007. u Budvi, posle čega su ga vlasti Crne Gore izručile Tribunalu.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, izjavio je da nije kriv za zločine za koje je optužen.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !