);

ANTIĆEVA SRPSKA ĆIRILICA

Izložba Boranina  Milorada Antića Pirketa  “Ćirilica”(3o skulptura u keramici) u Radul-begovom konaku u Zaječaru , u umetničkom smislu, predstavlja srpsko duhovno nasleđe.

Autor: B. Pešić

U Radul-begovom konaku u Zaječaru sinoć je otvorena 32. samostalna izložba skulptura u keramici poznatog borskog i srpskog skulptora Milorada Antića Pirketa. Umetnik se ovog puta predstavio sa 30 dela zajednički ih nazvavši Ćirilica.

– Ćirilica je srpsko duhovno nasleđe i zato je Antić, kao najintimnije i najdraže,  čuva i neguje. Mi to uglavnom ne činimo, okrećemo se tuđicama preterano korsiteći engleski jezik. Na taj način zapostavljamo najvrednije u narodu, brižno negovanje nacionalnog identiteta. I elektronika je puno učinila na pridavanju sve manjeg značaja srpskom jeziku i pismu –  rekao je Zoran Konstantinović, kustos zaječarskog Narodnog muzeja.

Otvarajući ovaj zanimljiv i  vredan kulturni događaj u susednom gradu, novinar Brana Filipović je naglasio Antićevu borbu za umetničkom formom i izrazom najpre u stavranju skulptura u drevetu, a potom i pesničkim ostvarenjima. On je i vlasnik Galerije skulptura na otvorenom u Dolini mira na Borskom jezeru, i domar svog legata u rodnom Pirotu, poklonik rodoljublja i neiscrpnog patriotskog optimizma.

Milorad Antić je skulpturu – portret žene u drvetu podario Narodnom muzeju u Zajačeru. Darivao je i svoje prijatelje skulpturama od keramike, nadahnuto se prisećao druženja s potomcima starih srpskih ratnika na Krfu i  odlazaka u kolonije u Poažarevac, Niš, Pirot, Majdanpek, Vranje, Prokuplje, Smederevo, Sokobanju…

I sve je to valjano, a da li je, možemo se samokritički zapitati, lepo što se ni ovog puta, bar u ovom tekstu, nismo opredelili za ĆIRILICU?

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !