);

ШКОЛА ЗА ДОДАТНО ЗНАЊЕ

Завод за васпитање деце и омладине Књажевац

Славица Николић

Основна школа „Младост“ у Књажевцу има традицију дугу скоро 60 година. После завршетка рата 1945. године, Уредбом тадашњег Министарства социјалног старања НР Србије основан је Државни дечији дом за пријем и заштиту деце, ратне сирочади. Након проналажења родитеља и пребацивања деце, Дом се гаси, a смештајне капацитете попуњавају деца која су понашањем нарушавала постојеће друштвене норме, те им је била потребна изолација из одређених средина. Тада се оснива Дом за васпитање младежи.  Штићеници Дома су до 1958. године похађали основну школу са осталом децом из града, а онда се приступило формирању посебне школе при Дому. Извршно веће Народне републике Србије је 1. фебруара 1963. године донело Уредбу којом је установљена основна школа, а назив Дома је промењен у Завод за васпитање младежи, данас Завод за васпитање деце и омладине.

Дом, а касније Завод, првобитно се налазио у згради намењеној заштити остарелих грађана, задужбини београдског трговца Николе Спасића . Временом се осетила потреба за адекватнијим условим: пресељење на данашњу локацију десило se 4. септембра 1979.  Модеран и наменски грађен објекат, површине 1.568 квадратних метара, са 12 учионица и кабинета са двориштем, спортским теренима и зеленилом, фискултурном салом, библиотеком, спаваоницама, купатилом и пратећим објектима, пружa најбоље услове за смештај и васпитање деце и омладине. Решењем Министарства просвете Републике Србије 1995. године формирана је ОШ „Младост“, посебна организација издвојена из састава Завода. Ова школа данас реализује наставни план и програм за основно образовање ученика од 1. до 8. разреда и, што је занимљиво, наставни план и програм за основно образовање одраслих од 1. до 8. разреда.

– Образовни узраст наших ученика свакако не прати и календарски, те се тако дошло на идеју да се у разговорима са Миром Миловановић из Министарства просвете затражи дозвола за рад са одраслима. По статистичким подацима, у нашој општини има много необразованих, те је уз сарадњу са локалном самоуправом послат елаборат тадашњој просветној инспекторки Горици Петровић, која је касније послала извештај ресорном Министарству. Прошле су три целе године и тек децембра 2008. добили смо Решење Министарства просвете да се школи дозвољава  образовање одраслих – рекла нам је Славица Николић, директорка и додала да су се 2009. године први пут  уписала четири полазника на консултативној настави. У септембру исте године формирано је одељење за ниже разреде (од првог до четвртог), састављено од старије деце из Дома и једним полазником из града. Петог октобра те године формира се и комбиновано одељење за одрасле (виших разреда, од петог до осмог) са домског децом и ђацима из Књажевца које је функционисало до краја школске 2009/10. године.

– Деце је у Дому све мање, а интересовање суграђана је слабо.Сурова реалност јесте, али је очигледно да данашња деца и њихови родитељи све мање придају значај образовању, бар основном.. Могућност да се на овај начин проблеми реше и да једна девојчица, ометена у развоју, заврши седми и осми разред препознала је њена мајка из књажевачког насеља Дубрава. Захваљујућу правовременој реакцији и уз нашу помоћ, ова, сада већ девојка, уписала је Средњу куварску школу у суседној Сокобањи. Нашој срећи није било краја  – консатује директорка.

Само две школе у држави, књажевачка ОШ „Младост“ и београдски центар „Вожд“,  (нуди и средњошколски програм) омогућују образовање одраслих.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !