);

SRBIJA BI U SLUČAJU GRČKOG SCENARIJA MORALA DA PRODA I BOR

Autor: B.F.

Šta bi  Srbija mogla da proda u sliučaju da doživi grčki scenario? Bilo je jedno od pitanja koje je novinar  Nedeljnog „Blica“ postavio, a onda je nabrojano više nekretnina, prirodnih resursa, skupih zdanja…Za razliku od Grčke ( u opciji su navodno ostrva ili Italije palate i ostale vrene građevine) , Srbija bi na prvom mestu mogla da se odrekne vojne imovine, potom rudnih bogatstava, prirodnih resursa, nacionalnih parkova, te komuunalnih preduzeća. Kao drugi spomenut je RTB Bor i rudno ležište Borska reka.

-U Borskoj reci imamo rezerve rude ne stotine hiljada tona bakra i znatne količine zlata i srebra. Ovo ležište nije eksploatisano, a nalazište je potvrdila Svetska banka i Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor. Sve to vredi mnogo, a nije iskorišćeno – navodi se u tekstu „Blica“.

Ne navodi se da je te iste rezerve država pre dve i tri godine htela da proda budzašto. Rumunima je za dalku izmako ceo Bor za samo 400 miliona dolara. Ne navode se još neke istine, analize i stručna mišljenja koja bi pokazala da RTB nije samo rudnik, nego i cela infrastruktura grada i okoline, a u nekadašnjoj Jugoslaviji primer urbano uređenog grada za život rudara i njihovih prodica, ali i svih ostalih koji vide perspektivu u toj sredini.

Ipak, državi bi neuporedivo bilo lakše da proda Bor nego recimo Đavolju varoš, kanjon Uvca, Koaponik, Frušku goru ili Đerdap… Isapred Bora bila bi, neusmnjivo je, vojna imovina i komunalna preduzeća. Da li je moguć i zaključak da nam „prijatelji“ kod kojih se zadužujemo spremaju grčaki ili sličan scenario. Jer, Kosovo su ( neki od njih ) uzeli ratom, a još po nešto izgubilo bi se na perfidniji način – ekonomskim bankrotom. Verujemo da će biti bolje i da nećemo ući u kolo prezadzženih poput ne samo Grčke, tu je još zemalja člije ekonomije i društva jedva dišu. Španija je trenutno na udaru, mada nije dalko dan kada će njenim stopama krenuti još vazda drugih zemalja, pa i onih iz zapadnog bloka.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !