);

Ново, велико откриће на Ромулијани

Очекује се званично саопштење наших и немачких археолога о необичној скулптури откривеној изван зидина царске палате

Пише Стојан Тодоровић, новинар „Политике“

Чланови бројне међународне археолошке екипе затечени су изненадним открићем скулптуре у мермеру, необичне лепоте и значаја, изван зидина царске палате Ромулијане, на Гамзиграду, код Зајечара. Руководиоци овогодишњих истраживања, која су кренула почетком јула, изјавили су за „Политику“ само да је „представа у мермеру јединствена на Балкану и да ће допринети бољем расветљавању периода пре почетка изградње Галеријеве царске паслате, крајем трећег и почетком четвртог века нове ере“.

Герда Зомер фон Булов, представница Немачког археолошког института из Франкфурта, Стефан Поп Лазић, представник Археролошког института из Београда и представници зајечарског Народног музеја мр Маја Живић и Бора Димитријевић кажу да ће све детаље о овом открићу новинарима саопштити данас. За „Политику“ су потврдили да је извесно да је ово најзначајније откриће на Гамзиграду после пријема Ромулијане под заштиту Унеска, 2007. године. И најзначајније откриће после  смрти академика Драгослава Срејовића, најзначајнијег истраживача овог подручја, који је међу зидовима гамзиградске палате 1984. године открио архиволту са натписом „Феликс Ромулијана“, а потом 1993. године и бисту од порфира императора Галерија. После тих открића коначно је потврђено да је ово археолошко налазиште, које се систематски непрекидно истражује од 1953. године,  у ставри царска палата, коју је градитељ император Галерије посветио својој мајци Ромули.

Најновије изненадно откриће изван зидова палате, северно од ове царске грађевине, уследило је након петогодишњих најсавременијих геомагнетских и геофизичких снимања( без копања) стручњака Немачког археолошког института. Наши и немачки стручњаци су већ после првих снимака наговестили да се и у околини палате, изван њеног утврђеног дела, наредних година могу очекивати значајна открића, будући да је у ближој околини палате до сада снимљено око 50  грађевина за сада још непознате намене, које наговештавају да је откривено ново , до сада непознато насеље.

Неробична скулптура откривена је након отварања прве сонде поред зидина грађевине дугачке  30 метара, за коју се до сада претпостављало да је привредно- знатски центар у „снимљеном“ насељу. Након овог открића, неизвесно је да ли је зграда која се откопава то што се мислило да јесте или је нешто друго.

Сада се чини реалном и претпоставка да је у околном насељу, изван палате, могуће пронаћи и Галеријеву родну кућу. То би демантовало и одавно уврежену претпоставку да је Галерије био „цар говедар“, ниског порекла, и да је рођен у неком удаљеном тимочком селу.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !