);
Breaking News

DARIVANJE

Običajne priče ( 1)

Pripremila: M.Ivanović

Darivanje je jedan od najprisutnijih običajnih postupaka u srpskoj narodnoj kulturi. Daruju se kada se dete rodi, kao njegova majka; nevesta, dever, svekrva. Nose se darovi kad se zida nova kuća, kad se neko ispraća u vojsku ili odlazi u goste. Daruje se crkva za pomen pokojniku, sveta vodica, sveto drvo, zemlja kad se uzore prva brazda; prosjak na putu i viđeni gost, bilo da se kod njega odlazi ili da on dolazi. Darivanje se obavlja o Božiću, Vaskrsu, za slavu, svadbu, rođendanu, na krštenju.

Jednostavno, nema prilike koju Srbin neće iskoristiti da nekog daruje. U suštini dar predstavlja izraz dobrodušnosti i iskazivanja posebne naklonosti prema osobi koja se daruje.

Nekad se darovalo ono što je svojeručno izrađeno. To su najčešće bili predmeti ženske domaće radinosti. Darovale su se čarape, peškiri, maramice, marame, gubere, ćilimi, košulje, rukavice.

Danas je običaj darivanja isti kao i nekad samo su se darovi promenili. Oni su sada industrijske izrade, kupovni, mada se sve češće uz reči izvinjenja „eto, nije se stiglo da se nešto kupi“ daruje novac.

Ali, kako kaže  srpski narod: „Poklonu ili daru u zube se ne gleda!“

Dragim gostima se spremaju obično „prosta“ jela koja zahtevaju dosta truda i za čije spremanje gosti nikad nemaju vremena, jer mnogo rade u tom njihovom svetu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama