NA JULSKIM VRUĆINAMA ULIČNI PROTESTI PROTV „ZIMSKOG SNA“ OPŠTINSKIH ČELNIKA

Još reč-dve o najavljenom protestu zaposlenih u JP Toplana koji je nešto novo i nesvakidašnje u našoj društvenoj praksi, ali je za podršku i razumevanje pogotovu što se opštinarima daje na znanje da ih je „letnji san“ previše opustio. Trebalo bi da se i zaposleni i menadžment zapitaju o svojoj odgvornosti, ne zaboravljajući i razdrmavanje hvalisavaca koji se diče izbornom pobedom u gradu bakra i – sve većeg siromaštva.

Autor: Brana Filipović

Iako u sadašnjim vremenima gotovo ništa nije čudno i nemoguće kada je vlast u pitanju i uopšte kretanja u društevnoj, vreloj atmosferi, nesvakidašnja je i neuobičajena odluka sindikata u JP Toplana i Opštinskog sindikalnog veća da, u jeku odmora i julskih vrućina , za nedelju dana zakažu – ulične proteste. To se u Srbiji odavno nije dogodilo: na 35 stepeni neko organizuje demonstracije iz ( opravdanog!) straha da građani, i oni, sindikalci sa njima, ne ostanu bez grejanja tokom neizbežne, nadolazeće zimske sezone. Tako nešto, dakle, niko drugi ne čini, nego onih 170 zaposlenih u Toplani ( od kojih je, uzgred, najmanje polovina prekobrojnih) uz, kako se i može očekivati, podršku opštinskog sindikata. Oni hoće, zajednički, da razdrmaju uspavanu, privremenu ( čitaj: prinudnu!) loklanu vlast kako bi se trgla iz udobnog „letnjeg sna“. I umesto da se opštinari, koji su, napomenimo, i lepo plaćeni, prvi blagovremeno zabrinu za zimu (iskustva su gorka), oni kao da zaboravljaju osnovne obaveze. Ne verujemo da su sindikati toliko politizovani pa pošto-poto hoće za nečije ineterse da pridobiju neki politički poen , mada se nikada ne zna šta se „iza brega“ krije. Pre će biti da zaposleni ( među njima je i bivših političara i aktuelnih političkih pripravnika ) strahuju za svoje (ne) zarađene plate!

U ovom slučaju, bilo kako bilo, nema šale. Ukoliko se najbrže moguće ne raspišu tenderi za kupovinu već famoznih ugljeva ( ta procedura traje 45 dana ) opet ćemo se naći pred kašnjenjm grejne sezone. A ceo grad je priključen na daljinsko grejanje. Tu su još neke nedaće o kojima se komentariše u izveštaju sa jučerašnje konferencije za novinare u Opštinskom veću Samostalnog sindikata.

Ciljanje na trenutnu lokalnu vlast i njihovu indolentnost nije promašaj, niti može da bude loš potez. Opština je, bez obzira na skorašnju promenu rukovodstva, najodgovornija, jer je Toplana njeno ( čedo) javno poreduzeće. Štaviše, ista ta opština duguje 130 miliona dinara za grejanje i ona mora kako zna i ume da pronađe nedostajućih 20 ili koliko još miliona za obnovu opreme i ostale radove. Nego, još jedno pitanje se nameće – gde se troše nemale pare od građana koji relativno tople stanove ( ali i kad nisu topli ) plaćaju cele godine. Kad će Toplana izaći pred javnost i saopštiti koliki ima višak zaposlenih i koja su to zanimanja? Koliko je politički zbrinutnih kadrova i još kojekakvih rođaka i prijatelja. Kako se tačno dolazi do kupovine uglja, rak-rane u celom poslovanju i kako se uopšte posluje? Odakle i ko stvori dugove na stotine miliona dinara? Zašto su raniji direktori smenjivani a nisu podnosili račune? Ko to koga i zašto štiti? Dokle će građani da plaćaju javašluk, nerad i kriminal. U prethodnim nedalekim vremenima svašta se za skupštinskom govornicom zborilo o radu Toplane . Spominjani su ujke i ujne, ali i još neki važni „šrafovi“. I nikom ništa. A narod plaća li plaća, čak se najavljuju i nove, veće cene grejanja. Dokle će trajati taj mali veliki haos i postoji li kraj narodnom strpljenju? Da li će najavljeni protest pokrenuti i ta pitanja ili će samo načeti ledeni breg. To što je dr Žika Golubović kao aktuelni šef opštine obećao, nije loše, niti ima mesta rezervama, jer je reč o korektnom čoveku, ali je sve to nedovoljno i samo je kap u moru rešavanja celog problema. Možda je važnija nezvanična vest da je generalni RTB-a već naložio da se TIR-ova Enertgana i Toplana tehnički spoje kako je i funkcioinisao ceo taj tehnološki proces pre 2002. godine.

No, niko ne veruje da će radnike neko poslušati kada se bude odlučivalo o novim investicijama, o cenama usluga, nabavci energenata, rekonstrukcijama i ostalim poslovima, ali ovog puta nikome nije ( ili ne bi trebalo da bude ) stalo da se odugovlači i čeka neko treći da reši prvi komunalni problem grada. Zato bi bilo poželjno da ceo grad izađe sledeće srede na ulice i solidariše se, i više od toga – da prozove i zaposlene na čelu sa poslovodstvom, i one za koje su nedavno glasali i koji se na sva usta hvale kako su pobedili u snažnoj izbornoj trci. Upravo je juče tako nešto, elegantno i u svom stilu, izjavio ministar Mlađan Dinkić.

Share

Ostavite odgovor