RADNICI TOPLANE U BORU NAJAVILI ULIČNE PROTESTE ZBOG STRAHA OD KAŠNJENJA GREJNE SEZONE

Opština Bor duguje „Toplani“ 132 miliona dinara, a zbog velikog duga ugrožen je remont koji košta 20 miliona. Ukoliko remont ne počne na vreme, pitanje je da li će zakasniti i grejna sezona, kao što je bio slučaj prošle godine. Zbog toga su sindikalci „Toplane“, ali i Veće Saveza samostalnih sindikata opštine Bor zatražili hitan sastanak sa privremenim organom opštine kako bi pitanje grejanja bilo rešeno na vreme, ali su najavili i proteste, piše današnji Blic.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata opštine Bor Dragiša Trujkić i predsednici sindikalnih organizacija JKP „Toplana“ Miloš Jeličić i Branislav Dimitrijević najavili su protestno okupljanje za 28. jul.

– Protestna šetnja zaposlenih u borskoj „Toplani“ krenuće od postrojenja „Toplane“ u okviru RTB i „Toplifikacije“ u Ulici Đorđa Andrejevića Kuna do zgrade opštine Bor, gde ćemo predstavnicima privremenog organa uputiti zahteve za hitno iznalaženje rešenja za probleme u „Toplani“. Imamo uverenja od predsednika privremenog organa dr Žike Golubovića da će do kraja nedelje stupiti u kontakt sa rukovodstvom RTB, ali ćemo mi i pored toga organizovati protest.

Insistiramo na tome da je krajnje vreme za početak pregovora između rukovodstva „Toplane“, RTB i predstavnika lokalne samouprave kako se ne bi ponovio scenario od prošle godine i došlo do kašnjenja grejne sezone ili njen početak doveo u pitanje. Ukoliko se do kraja meseca ne iznađe rešenje, postoji mogućnost da „Toplana“ u jeku grejne sezone inicira velike socijalne probleme u gradu, sudeći po tome da je 90 odsto stanovništva i institucija priključeno na daljinsko grejanje, a pitanje je ako se ne uspostave normalni uslovi za funkcionisanje „Toplane“ na koji način će deca ići u škole i obdaništa, kao i zaposleni u firmama u kojima posluju – rekao je Trujkić.

Po rečima Branislava Dimitrijevića, predsednika Sindikata „Nezavisnost“ u borskoj „Toplani“, ključni problem je remontovanje dva glavna izmenjivača kako bi ovo preduzeće bilo u mogućnosti da na vreme startuje sa radom.

– Više od 250 korisnika „Toplane“, vlasnika stambenog prostora u gradu se od poslednje grejne sezone odjavilo sa mreže. Da ne bi došli u situaciju da grejanje ove godine bude još slabije od prethodne ili da ga u najgorem slučaju i ne bude, neophodno je da se nadležni u našem preduzeću, RTB, i lokalnoj samoupravi u najkraćem roku sastanu i iznađu rešenje. Lokalna samouprava kao osnivač našeg preduzeća, „Toplani“ duguje 132 miliona dinara, a za remont izmenjivača je neophodno oko 20 miliona uključujući i nabavku materijala i izvođenje radova – kazao je Dimitrijević.

Share

Ostavite odgovor