DELILI SMO I DELIMO SUDBINU GRAĐANA

Intervju: Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS-a

Autor: S.Todorović

Kako rezimirati dve decenije SPS – a, partije koja je imala nesumnjivo veliki uticaj i u turbulentnim vremenima ?
B.R: – Moram konstatovati da je državotvorna orijentacija i ideal ostvarenja društva socijalne pravde dvodecenijska konstanta naše politike. Delili smo i delimo sudbinu naših građana, preuzimavši odgovornost u teškim trenucima i zato i trajemo.

U okviru svog delovanja, SPS je bio i vlast, i opozicija, pa opet deo vlasti – kakve su pouke i zaključci?
B.R: – Zaokružili smo čitav ciklus političkog delovanja, izdržali izazove, pali sa velikih visina i uspeli da se podignemo, ali smo konstantno težili ostvarenju socijalno pravednijeg i humanijeg društva.

Šta, u biti, donosi reforma SPS-a – kako članovima i simpatizerima, tako i svim građanima Srbije?
B.R: – Proces evolutivnih reformi sprovodimo još od 2003. godine. Upodobljavamo našu politiku sa socijalno – ekonomskim ambijentom u kome pretendujemo da budemo politički faktor u 21. veku. Mi građanima donosimo odgovornost, sposobnost i istrajnost u borbi za socijalno pravednu, ekonomski razvijenu, evropsku Srbiju.

Da li je političkoj sceni Srbije potrebno ukrupnjavanje i da li bi to doprinelo stabilnosti države?
B.R: – Pojednostavljeno ukrupnjavanje koje bi značilo dvopartijski sistem nije moguće u Srbiji, ali je svakako uslov stabilnosti da postoji nekoliko značajnih, programski jasno profilisanih političkih stranaka. SPS vidim kao jednu iz tog korpusa.

Vaša politička opcija se zalaže za ulazak Srbije u zajednicu evropskih naroda – šta će sam čin evrointegracija doneti građanima ?
B.R: – To je i u vrednosnom, demokratskom i socijalno – ekonomskom smislu mnogo viši nivo ostvarenja prava i svih benefita za građane, što realno govori u prilog tezi da je Srbija na pravom kursu.

Kakav je stav stranke po pitanju NATO – da li je moguće ući u EU, a bez prethodnog pristupanja NATO alijansi?
B.R:–  Mi smatramo da ta tema nije još uvremenjena i da kada postane aktuelna, isključivi odlučilac moraju biti građani kao nosioci suvereniteta i to naravno na referendumu. Uvereni smo da je moguće biti član Evropske unije bez preduslova vezanim za članstvo u NATO paktu. Pritom treba imati u vidu geostrateški značaj Srbije generalno, i u regionu.

Da se vratimo lokalu – narod je malo umoran od visoke politike. Šta se čini i kojim intezitetom, ne bi li, uslovno rečeno „običan narod“ bolje živeo, pri tom mislim i na stranačko delovanje, ali i Vlade čiji je SPS važan deo?
B.R: – SPS kao član vladajuće koalicije , u resorima za koje smo preuzeli odgovornost, kao i u izvršnoj vlasi na lokalu, čini sve da običan građanin živi život dostojan čoveka. Ne insistiramo na visokoj politici, već na realizaciji infrastrukturnih projekata koje život znače.

Knjaževac je mala i siromašna opština, „bela kuga“ i odliv stanovništva čine budućnost još neizvesnijom – ima li „svetla na kraju tunela“, šta, iz Vašeg ugla, valja činiti?
B.R: –  Generalno , „svetlo na kraju tunela“ za čitavu Srbiju jeste korišćenje komparativnih prednosti: izgradnja „krvotoka“ u putnoj infrastrukturi, korišćenje turističkih potencijala, kao i razvoj poljoprivrede, administrativnih potencijala i zatim, u roku od 3 do 5 godina , realizacija procesa demetropolizacije, decentralizacije i regionalizacije.

BASKET UMESTO „GLUVARENjA“

Omladinci SPS i DS, združenim snagama, rešili su da svojim primerom i inicijativom animiraju vršnjake. Zato su se mladi aktivisti dosetili da organizuju turnire u malom fudbalu i basketu, što bi bila prava alternativa već uobičajenom „gluvarenju“.
Već 30. jula predviđene su prve utakmice na na terenima u Sredoreku i  igralištu sa veštačkom travom, pored gradskog stadiona. Istog dana održaće se i predavanje o temi narkomanije i načinima borbe protiv ove savremene pošasti.

Share

Ostavite odgovor