);

TOPIONIČKI DIM UNIŠTIO LETINU U KRIVELJU

Meštani očekuju da im se danas obrati genaralni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, a ukoliko do toga ne dođe, razmotriće mogućnost blokade puta kroz selo.

Topionički dim iz metalurških pogona RTB Bor načinio je na poljoprivrednim kulturama u obližnjem selu Krivelj, prvenstveno u ataru naselja Banjica, neviđenu pustoš – od prekomernih konecentracija sumpora i sumpor-dioksida stradali su gotovo svi usevi. Ništa bolje nisu prošli ni voćni zasadi i vinogradi. Meštani ne pamte takvo stradanje, mada je sličnih incidenata proteklih godina i decenija bilo na desetine.
– Sav trud je ostao uzaludan. Od kako sam 2003. godine u borskoj Fabrici abraziva izgubila posao isključivo se bavim poljorpivredom kako bi preživela. Svakodnevno na pijaci u Boru prodajem povrće i voće, mučim se kao rob i sada, vidite, nemam ništa. Letina je bila dobro ponela, ali šta vredi. I ono što je ostalo biće zagađeno – neće moći da se koristi za ljudsku ishranu. Od spržene trave na pašnjaku već mi se javila alergija. Stoku ne smemo više napasati – ispričala nam je domaćica Zorica Mladenović.

Novica Žurkić, predsednik Mesne zajednice Krivelja izjavio je da poslovodstvo RTB-a, na čelu sa generalnim direktorom Blagojem Spaskovskim, najhitnije mora doći i videti šta se dogodilo. U suprotonom, dići će se celo selo i blokirati put za rudnik bakra. Jer, nije reč samo o isplati štete, nego i o još nekim bitnim obavezama koje RTB mora da ispuni, ne samo prema Krivelju već i ostalim ekološki ugroženim selima.

– Razgovarali smo sa direktorima Topionice i rafinacije bakra koja je neposredni krivac za još jednu ekološku katastrofu. Obećali su da će biti osnovana opštinska komisija koja će utvrditi štetu, a potom će uslediti nadoknada – kaže Dragan Jankucić iz Udruženja građana Ekoagenda napominjući da je sramota što se mediji pod uticajem RTB-a, za razliku od ostalih, nisu odazvali pozivu građana  i na licu mesta se uverili kolike su razmere prekomernog zagađenja.

Prema nazvaničnim informacijama, na područje sela Krivalj palo je dva i po puta više otvorvnih gasiva od zakonom dozvoljene granice.

Iz Topionice i rafinacije bakra obevestili su novinare da je glavni krivac za još jedan stravičan atak na životnu sredinu kvar u mernim stanicama u obliženjem Brezoniku i gradu Boru. Ipak, čim se saznalo za prekomerno emitovanje štetnih gasova iz metalurških pogona Basena proizvodnja je, kao i više puta ranije, dovedena do minimuma.

Generalni nije stigao

Jutros, posle osam sati, u Krivelju se okupilo više od 100 građana. Iako su zahtevali da im se obrati generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski on, iz nepoznatih razloga, nije došao. Na zbor građana stigao je Toplica Marjanović, rukovodilac zaštite životne sredine u Topionici i rafinaciju. Pojavio se i Bane Jovanović u opštini Bor zadužen za poljoprivredu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !