);

MERNA STANICA BREZONIK?

Više od 140 domaćinstava oštećeno je posle zagađenja mesta u okolini Bora, kada su zbog visoke koncentracije sumpor-dioksida uništene bašte i voćnjaci. Nezadovoljni meštani zatražili su nadoknadu štete, a komisija će danas početi procenu štete. U borskoj topionici tvrde da bi posledice bile manje, ali da ne rade merne stanice koje kontrolišu zagađenje pa nisu mogli na vreme da zaustave rad. Merne stanice, koje obaveštavaju koliko je zagađen vazduh u Boru, ne rade mesec dana zbog kvarova, piše današnji Blic.

Grupa ekologa iz Krivelja i Bora ispred merne stanice u Brezoniku

– Merne stanice u Boru su pod ingerencijom Agencije za zaštitu životne sredine. Merna stanica u Brezoniku je često u kvaru. Sada ne funkcioniše jer je stradao klima uređaj, zbog čega analizator ne funkcioniše ispravno. To se desilo pre otprilike mesec dana posle vremenske nepogode, kada je grom udario u neposrednoj blizini. Slična je situacija i sa mernim mestom Gradski park u centru grada, u kojoj je deo opreme stradao za vreme rekonstrukcije elektroinstalacija, takođe pre mesec dana. U slučaju merne stanice Gradski park analizator funkcioniše, ali je otežan rad stanice bez pomoćnih delova koji nisu u funkciji – rekao je Novica Milošević, član Monitoring tima za kontrolu vazduha u opštini Bor, ispred borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje podatke o zagađenju vazduha u Boru na svom sajtu. Poslednji podaci za merno mesto Gradski park su od 25. juna, dok su za mernu stanicu Brezonik od prekjuče.

Prema rečima Baneta Jovanovića, agronoma i člana mešovite komisije koja bi trebalo da utvrdi štetu od poslednjeg zagađenja, procena bi trebalo da bude gotova za desetak dana.

– Za sada imamo podatak da je u Brezoniku oštećeno 90, a u Krivelju oko 50 domaćinstava, ali sumnjamo da je u pitanju veći broj. To ćemo utvrditi nakon što komisija od danas krene sa radom – kazao je Jovanović.

Po rečima Novice Žurkića, predsednika Saveta mesne zajednice Krivelj, sva domaćinstva koja su pretrpela oštećenja useva će sastaviti tačan pregled oštećenja i dostaviti na uvid komisiji za procenu štete. On je takođe naveo da je dim uništio useve u nekoliko reona: Carevo selo, Kriveljska banjica, Subovac, Valja Mare, Cerovo, Mala Tilva i Kriveljski kamen, gde živi oko 200 domaćinstava.

Nova topionica za tri godine
Nova topionica RTB-a „Bor“ trebalo bi da bude izgrađena za tri godine. Gradnja topionice koštaće 175 miliona evra. Kako je najavljeno, izgradnjom nove topionice zagađenje bi trebalo da bude drastično smanjeno, pošto je stara topionica jedan od najvećih zagađivača. Pored manjeg zagađenja, nova topionica bi imala i veću iskorišćenost, pa bi godišnje prerađivala oko 400.000 tona koncentrata bakra. Pripreme za gradnju nove topionice počele su nedavno rušenjem jedne od tri stare fabrike u krugu RTB-a. Nova topionica biće izgrađena po tehnologiji finske kompanije „Ototek“, a gradiće je kanadski „Lavalin“. Novac za gradnju obezbeđen je iz kredita kanadske izvozne banke u vrednosti od 135 miliona evra, dok su ostatak od 40 miliona evra obezbedili RTB i država.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !