РАВНА – КОНЗЕРВАТОРСКИ ЦЕНТАР

Душица Живковић: Село Балта Бериловац и Етно-парк у Равни представљају зечатак регионалног конзерваторског центра

Састанак код председника Општине Књажевац
Састанак код председника Општине Књажевац

Аутор: С.Тодоровић

Душица Живковић, помоћница министра културе задужена за заштиту културне баштине, са сарадницима, боравила је, 23. јула, у Књажевцу. У разговору са председником општине Младеном Радосављевићем истакнуто је да Министарство културе први пут покреће интергративне пројекте заштите, са посебним акцентом на значај презентације и коришћења културних добара.

– Коришћење потенцијала археолошког и архитектонског наслеђа целог региона, књажевачког краја и Старе планине, са средиштем  у селу Балта Бериловац и етно – парку у селу Равна, представља зачетак формирања регионалног конзерваторског центра – рекла је за Нове књажевачке новине Душица Живковић.

О регионалном програму Министарства за културу и о циљевима рехабилитације културног наслеђа говорили су и Мила Поповић – Живанчевић, в.д. директора Централног Института за конзервацију и Бора Шурдић, координатор за културну рехабилитацију.

– За почетак је најважније сачинити заједнички тим, а онда стављањем на листу приоритета, прелиминарном и техничком проценом ( уз теренски рад) и израдом студије изводљивости, кренути са реализацијом пројекта – истакао је Шурдић.

Младен Радосављевић, педседник општине Књажевац нагласио је да је локална самоуправа већ одрадила све стратегије развоја као предуслове за приступање реализацији заједничког посла.

Састанку су присуствовали и Србислав Ђорђевић, директор Завичајног музеја, Марија Јеленковић, шеф Одељења за привреду и друштвене делатности и Саша Станковић, члан Општинског већа.

Share

Ostavite odgovor