PROTEST RADNIKA BORSKE TOPLANE

Radnici toplane u Boru, zajedno sa predstavnicima sindikata, juče su organizovali protestnu šetnju ulicama Bora.

Oni traže poštovanje kolektivnog ugovora, redovnu isplatu zarada i definisanje aktivnosti i zadataka kako bi grejna sezona počela na vreme, izveštava B92.

Borska toplana duguje više od 600 miliona dinara dobavljačima. Privremena vlast u Boru kaže da problem dugovanja mora da se reši na republičkom nivou.

Pošto su mirno prošetali ulicama Bora, radnike Toplane i toplifikacije, kao i predstavnike sindikata koji su protest završili ispred zgrade opštine, primili su na razgovor predstavnici privremene uprave u Boru.

Sindikat i radnici traže da se pod hitno reše nagomilani problemi u ovom preduzeću – poštovanje kolektivnog ugovora, redovnu isplatu zarada, a pre svega rešavanje problema dugovanja borske toplane koja u ovom trenutku prelaze više od pola milijarde dinara.

Iako je toplana raspisala tender za nabavku uglja, nova grejna sezona ona neće moći da počne ukoliko se pre oktobra ne završi remont.

U Borskoj toplani kažu da je procenat naplate za isporučenu toplotnu energiju izuzetno nizak i da je u junu iznosio svega 12,5 odsto i da je trenutna cena od 51,57 dinara po metru kubnom neekonomska, te da toplana zbog toga neće moći sama da obezbedi siguran početak grejne sezone.

U toplani navode da će se Borani ove zime ogrejati samo ukoliko se RTB i lokalna samouprava uključe u rešavanje velikih finansijskih problema u kojima se toplana nalazi već godinama.

Share

Ostavite odgovor