);

DVORAC KARAĐORĐEVIĆA U BRESTOVAČKOJ BANJI PONOVO IZLOŽEN ZUBU VREMENA

Ovaj istorijski spomenik, nazvan Domom srpsko-rumunskog prijateljstva, nakon samo nekoliko meseci, ponovo propada, mada je u obnovu zdanja uloženo 358.000 evra.

Foto: Medija centar Bor ( Detalji sa otvaranja obnovljenog dvorca )

Dvorac kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Brestovačkoj banji nadomak Bora počeo je da propada, iako je njegova obnova završena pre devet meseci. Fasada je počela da puca, ukradeni su oluci, vlaga je načela zidove i parket u pojedinim prostorijama, gotovo nijedna vrata ne mogu dobro da se zatvore, a iako je najavljeno da će dvorac biti otvoren za posetioce, njih gotovo da nema. Tako će jedan od najvrednijih istorijskih spomenika u ovom kraju, posle tri godine obnove i potrošenih 358.000 evra, ponovo morati da bude rekonstruisan, piše današnji Blic.

Dvorac Karađorđevića u Brestovačkoj banji izgrađen je 1857. godine, a radovi na rekonstrukciji započeti su 2007. godine po projektu Zavoda za zaštitu spomenika iz Niša, a dvorac je promovisan u „Dom srpsko-rumunskog prijateljstva“. Obnova dvorca od 450 kvadrata koštala je blizu 358.000 evra, od čega su 83 odsto sredstva Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj u okviru Susedskog programa sa Rumunijom, a preostalih 17 odsto sredstva opštine Bor.

Dvorac je predat na upravljanje Sportskom centru „Bor“ u februaru, a u međuvremenu su ukradeni oluci sa zgrade. Zbog nedostatka oluka fasada je oštećena, a sudeći po tome da su slivnici na krovu zapušeni, voda protiče kroz instalacije, plavi tavan i podove prostorija unutar objekta.

– Fasada zidova je već počela da puca i posle svake kiše uočavamo nove nedostatke. U periodu kada je objekat predat Sportskom centru već je nedostajalo četiri oluka. Poslednji put, 25. jula smo primetili deformaciju parketa koji se usled vlage podigao u „prostoriji za protokol“. I jačina električnog napona je jako promenljiva pa sijalice stradaju na svakih nekoliko dana. U objektu imamo problema i sa zatvaranjem gotovo svih vrata, najverovatnije jer je korišćeno sirovo umesto suvog drveta koje se vremenom izvitoperilo. Zaduženi smo za obezbeđivanje objekta, ali još uvek nemamo ključ od glavnih ulaznih vrata već naši radnici na sporedni ulaz ulaze u dvorac – kaže Milan Ilić, rukovodilac službe obezbeđenja Sportskog centra.

Željko Vasković, v.d. direktora Sportskog centra, kaže da su nadležni u lokalnoj samoupravi već nekoliko puta obavešteni o problemima sa dvorcem, ali rešenja još nema na vidiku.

– Pored nekoliko usmenih upozorenja odranije, poslednji put je pre nekoliko dana predat i dopis načelnici opštinske uprave Ljubinki Jelić i predsedniku Privremenog organa opštine Bor dr Žiki Goluboviću kada su i upoznati sa svim problemima oko dvorca Karađorđevića. Vesković kaže da je Sportski centar zadužen za obezbeđenje i održavanje objekta, ali i za prijem i posluženje gostiju kojih još nema.

– Za obezbeđenje je zaduženo šestoro radnika koji po smenama danonoćno borave u dvorcu i održavaju imovinu. Donedavno je u njemu boravilo i pet „domaćica“ sa ciljem posluživanja gostiju, ali sudeći po tome da je od obnavljanja dvorca u njemu bilo organizovano svega dva do tri venčanja, a gostiju još nema, one su povučene sa tih radnih mesta – kaže Vasković. Prema njegovim rečima, nije jasno ni kako je planiran prijem i posluživanje gostiju, pošto u dvorcu nema uslova za spremanje i skladištenje hrane i pića. Dvorac je i dalje zatvoren i strogo je zabranjeno puštanje ljudi u obilazak i razgledanje prostorija bez opštinske dozvole. Zub vremena čini svoje, a rezidencijalni objekat je ponovo prepušten urušavanju – rekao je Vasković. Radnici koji obezbeđuju dvorac kažu da često moraju da izađu napolje, jer se vlaga jako oseća u unutrašnjosti zgrade.

– Pukotine na fasadi sve su vidljivije, a sudeći po tome da se bliži jesen i zima, pitanje je u kakvom stanju će se dvorac naći naredne godine ako se dotad ništa ne učini kako bi se sprečilo dalje propadanje – kaže Nebojša Šeršelović, jedan od radnika.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !