);

RTB BOR PLATIĆE ŠTETU ZA UNIŠTENE USEVE

Autor: B.F.

Oko 200 domaćinstava iz Brezonika i sela Krivelj, u blizini industrijskih pogona RTB-a Bor, zahteva najhitniju isplatu štete nanete poljoprivrednim kulturama nedavnim ispuštanjem otrovnih gasova iz metalurških pogona Topionice i rafinacije bakra. Udruženje građana Ekoagenda uputilo je dopis resornim ministarstvima ekonomije i zaštite životne sredine, kao i direktoru Topionice i opštinskim  čelnicima, da najhitnije komisijski procene štetu i spreče dalje zagađenje životne sredine. Ukazano je i na istinu da je najakutulenije zagađenje prevazišlo sve dosadašnje ekološke katastrofe u ovom ataru.

– Očekujemo da će se prijaviti još oštećenih domaćinstava, jer su usevi na 40 odsto imanja gotovo stoprocentno uništeni, prvenstveno biljke neotporne na sumpor-dioksid – izjavio je Branislav Jovanović, predsednik opštinske Komisijje za procenu štete.

Iz Instituta za bakar koji je nadležan za praćenje zagađenja životne sredine u Boru i okolini saopštavaju da su dve od tri merne stanice popravljene i da će se, u saradanji sa topioničarima, blagovremeno reagovati u slučaju novih ekoloških akcidenata.

Iz RTB-a Bor naglašavaju da neće biti prepreka da se, nakon stručne procene, isplati šteta, jer su posledice očigledne, mada se deo krivice odnosi i na kvarove mernih stanica koje su u nadlženosti republičkih institucija.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !