);
Breaking News

DUHOVNE RIZNICE KNJAŽEVAČKOG KRAJA

U Galeriji Zavičajnog muzeja Knjaževac sinoć je otvorena izložba „Iz duhovnih riznica knjaževačkog kraja“. Povod je predlog za proglašenje hrama Sv. Pantelejmona u Žlnu, podignutog 1889. godine po projektu čuvenog arhitekte Jovana Ilkića, za nepokretno kulturno dobro, kao i inicijativa Mesne kancelarije i meštana sela Bučje za obnovu tamošnjeg hrama Sv. Proroka Ilije, podignutog 1910. godine i njegovo evidentiranje od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Ovom prilikom najavljena je i realizacija naučno-istraživačkog projekta „Sakralna topografija Knjaževca i okoline“ koji će Zavičajni muzej Knjaževac realizovati u saradnji sa Odeljenjem za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta iz Beograda.

Kustos istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Knjaževac, Milena Milošević Micić i arhitekta – konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, Elena Vasić Petrović, autorke izložbe, pripremile su i kratku prezentaciju čiji je cilj naglašavanje značaja i karakteristika arhitekture i umetnosti pomenutih hramova.

Ova prezentacija, kao i mali koncert duhovne muzike grupe pevača Gradskog hora „Sv. Stefan Kralj Dečanski“ održani su u dvorištu Zavičajnog muzeja Knjaževac.

I ovaj događaj je protekaou znaku obeležavanja dvostrukog jubileja Zavičajnog muzeja Knjaževac: tridesetogodišnjice od osnivanja Muzeja kao samostalne ustanove kulture i četrdesetogodišnjice od formiranja muzejske zbirke pri Matičnoj biblioteci.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !