);
Breaking News

U BORU I OKOLINI URUŠAVAJU SE I KAPITALNA ZDANJA

Autor: B. Filipović

Bor, ali i država Srbija, dozvolili su sebi da im godinama, pa i decenijama, propadaju izuzetno vredni objekti kakvav je turistički kompleks „Jelen-Hajat“ na Crnom vrhu, hoteli „Jezero“ i „Metalurg“ na Borskom jezeru , zdanje „Kapija Bora“,  dvorci  u Brestovačkoj banji, motel i ribnjaci u Zlotu, a od nedavno i stare, lepe zgrade u centru grada.  Nekadašnji Miloševićev tajni grad na Crnom vrhu, na 500 hektara površine, završen je do polovine, uloženo je 30 miliona dolara, ali se ništa ne radi već deset godina. Čim je došla nova vlast, gradnja je stala, a velelepni hoteli prepušteni su zubu vremena. Na samo osam kilometara daljem, Borskom jezeru, hotel „Jezero“ sa 240 postelja,  poslednjih pet godina nije video gosta. Ceo objekat je zamandaljen, sportski tereni i plaže su u korovu. Ni motel „Metalurg“ nikako da se završi, 20 godina je u ruini. Do oktobra lani, bar dve i po decenije, niko, sem čuvara, nije ušao u dvorac Karađorđevića u Brestovačkoj banji. I kada je zgrada popravljena zahavljujući parama EU ( 358.000 evra ) opet se krenulo po starom – građevina je zaboravljena, a zbog loše izvedenih građevinskih radova moraće, izgleda, još jedanput da se obnavlja. Obližnje tursko kupatilo i najstariji ugostiteljski objekat u zdravstvenom turizmu Srbije, motel „Izletnik“, sagrađen 1903. godine, prepušteni su zaboravu i – propadanju. Ruinirana je i „Kapija Bora“, danas je to najružnija slika u srcu grada, mada je trebalo da posluži za ugled i ponos. Od manjeg značaja su odneti ski-liftovi sa Crnog vrha i Stola, stravični izgled Doma kulture u selu Zlot, gradska kuća u središtu Bora ( namenjene Turističkoj organizaciji), očerupana stambena zgrada kod bivšeg „Centroistoka“, uništena Autobuska stanica… Najnovija bruka događa se pred očima najodgovornijih – stara, lepotom znana zgrada preko puta Agencije „Putnik“, stecište bivšeg Projektnog biroa, Komiteta omladine, izviđača, aero i radio-kluba, privatnih firmi, Mladih istraživača, sindikata i koga sve ne, danas je zapuštena, a inventar pokraden.

– Veće bruke i sramota nisam video. Zgrada je vlasništvo ili Opštine ili RTB-a. Tu je do pre neku godinu bio Tutristički savez, postojale su reprezentativne sale za prijem gostiju i saloni, ponosili smo se domom sagrađenim između dva svetska rata. Zar je moguće da se niko ne oseća odgvornim – pita se Borko Gajić, direktor Planinarsko-smučarskog društva Crni vrh kojem je beogradski Energoprojekt oteo Dom planinara na Crnom vrhu i već godinama nikom ne služi.

Od svih prozvanih za uništavanje društvene imovine, od opštine i RTB Bor do države Srbije, jedino se pre neki dan oglasio dr Žika Golubović, predsednik Privremenog organa upravljanja u Opštini Bor  najavljujući da će nedostaci u obnovi dvorca Karađorđevića biti otklonjeni. Doduše, u nedavnoj izbornoj kampanji u Boru javili su se i nekadašnji minsitar Velja Ilić i sadašnji Milutin Mrkonjić. Prvi je rekao da je u Vladi Srbije naglašeno da oni neće završavati Miloševićeve započete „vile i gradove“, a drugi da će Megatrend Univerzitet i RTB Bor dograditi i spasiti „Kapiju Bora“. Da li će se to i dogoditi, pitanje je isto kao i hoće li Rusi  „uzeti u nadležnost“  „Hajat“ na Crnom vrhu, kako se odavno spominje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !