);

DANAS JE 6. AVGUST – DAN RUDARA SRBIJE

Rudarima, floterima, damperistima, energetičarima i svim ostalim poslenicima, zaposlenim u jednoj od najstarijih, najunosnijih privrednih delatnosti i nosećih stubova privrede, ekonomije, stabilnosti i naučnog tehničkog progresa svake državne zajednice, čestitamo njihov tradicionalni praznik – Dan rudara.

Ova mala i skromna čestitka upućena je i hidroenergetičarima koji rame uz rame sa svojim kamaratima, hrabro i energično stoje na grudobranima naše sadašnjice i sutrašnjice. Na tlu Srbije, počev od sredine 19. veka ( ugalj ), pa do pred kraj prve decenije 21. veka, otkopano je, oplemenjeno, istopljeno i rafinisano 824,36 miliona tona rude antimona, bakra, olova i cinka, nikla, hroma i zlata. Proizvedeno je i sagoreno 1,460 milijardi tona uglja svih vrsta. Dalje, proizvedeno je još i 171,147 miliona tona nemetaličnih mineralnih sirovina, kao i 3,431 milion tona rude gvožđa ( uzet je samo jedan period ). Sve to skupa iznosilo je 2,459 milijardi tona.

Bruto vrednost, utvrđena na osnovu svetskih berzanskih cena obojenih i plemenitih metala, dostigla je nivo od impresivnih 67,72 milijarde dolara, odnosno pet biliona 760 milijardi i 150 miliona srpskih dinara.

Bila su to zaista zlatna vremena rudarstva i topioničarstva Srbije, o čemu šira javnost malo zna. Posebno valja istaći da je u Srbiji proizvedeno 6.363,97 tona srebra, zlata i platine bruto vrednosti od 11,55 milijardi dolara, odnosno 981,75 milijardi dinara, što čini 17,05 odsto ukupne bruto vrednosti.

Nasuprot ovako visoko izraženom učešću nominalne vrednosti stoji, da je u količini zastupljenost skoro zanemarljiva- svega 0,535 odsto.

Kakvu ulogu u ekonomski značaj imaju ova tri metala biće dovoljno ako se uporedi sa ostvarenom količinom rafinisanog olova i elektrolitnog cinka u količini od 6,154 miliona tona.

Uz ovaj ogroman učinak još jedan mali pozdrav i čestitanje sa tradicionalnim rudarskim pozdravom- srećno!

Branko V. Inić, „Politika“, 5. avgust 2010.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !