);
Breaking News

RUDARI BORA ĆE ŠTRAJKOVATI ZBOG NOVIH ZAKONA O PENZIJAMA I RADU

Autor: B.F.

Rudari i metalurzi Bora, ali i njihove kolege u ugljenokopima, neće dozvoliti da se usvoje i spovedu u život novi zakoni o penzijama, radu i štrajku. Najgore što može da snađe zaposlene u rudnicima s podzemnom eksloapatacijom i topioničare jeste – ukidanje beneficija i produženje starosne granice za odlazak u penziju. Mnogi rudari koji su ne svojom krivicim na Tržištu rada , po tom predlogu, moraće još nekoliko godina da čekaju penzionisanje, mada im se sve vreme uplaćuju posebni, veći doprinosi – izjavio je na Dan rudara u razgovoru sa novinarima Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB Bor.

On je još naglasio da će se štrajkovati i izaći na ulice, ali u zakonskim okvirima, jer interes je da se, ako ništa drugo, „isposluje“ usvajanje više amandmana na predložene zakone.

Neshavtljivo je, podsetio je Aleksić, da neki neodgovorni pojedinci i grupe, pa i partije, ne prihvataju opšte opredeljenje države kako bi se u Basenu Bor znatnije povećala proizvodnja i stvorili uslovi za bolje poslovanje. Kombinat bakra je sada u državnim rukama, što je i najpovoljnije ne samo za 5.000 zaposlenih, nego i celu Timočku krajinu.

– Ne smemo se previše oslanjati na inostrane gazde. Na primer, u privatizovanoj borskoj Fabrici opreme i delova koja je nekada bila najuspešniji kolektiv RTB-a danas je plata 200, dok se kod istog vlasnika, za iste i slične poslove u Austriji, u firmi ATEK, prosečno zarađuje 1.000 evra – rekao je Aleksić napominjući da sastavljači novih zakona najverovatnije nikad nisu bili u borskoj „Jami“, 500 metara pod zemljom ili u Resavici i ostalim rudnicima sa izuzetno lošim uslovima rada.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !