);

ŽIRI GLASAO ZA BEND “AS I FALL”, A PUBLIKA ZA „MIND REFLECTION”

Pobednici Gitarijade Banjalučani i Zaječarci

Autor: S. Todorović

Nakon devet časova gromoglasnog muziciranja, druge finalne večeri u Sportskom centru „Kraljevica“, stručni žiri saopštio je da je pobednik ovogodišnje 44. zaječarske Gitarijade rokerski bend  “As I fall” iz Banjaluke, dok je publika, istovremeno, svoje glasove dala domaćem bendu “ Mind reflection “

Prema nezvaničnoj proceni, druge finalne večeri veliku rokersku feštu u Zaječaru posmatralao je gotovo pet hiljada ljubitelja roka, a pored šest takmičarskih amaterskih bendova publiku su dobro zabavili i beogradski revijalni bendovi „Kiki Lesendrić i Piloti“,“ Najt šift“ i „Ded sou“ kao i „Bjesovi“ iz Gornjeg Milanovca i „Dark oušn“ iz Sombora.

Uprkos mnogim nevoljama koje i ove godine, kao i minulih deset, prate najstariju i najpoznatiju rokersku feštu na Balkanu( proterana je sa gradskog stadiona i više je ne prenosi direktno državna televizija), drugo finalno veče proteklo je u mnogo vedrijem raspoloženju, kome su posebno kumovali lepo vreme i oko hiljadu motociklista( bajkera) iz šest evropskih zemalja, koji upravo ovih dana u Zaječaru  imaju svoj tradicionalni međunarodni 14. „Bajk šou“. Gledanost fešte povećala je i lokalna Radio – televizija Zaječar njenim direktnim prenosom kao i televizija „Košava“ povremenim uključivanjem u prenos.Utisak je bolji od prošlogodišnjeg i zbog učešća većeg broja poznatih  rok bendova u revijalnom delu programa ( posebno su se publici dopali zagrebački „Psihomodo pop“ i američki bluz gitarista Lens Lopez) i zbog većeg učešća imućnijih sponzora.

Ljubitelje roka i poštovaoce zaječarske Gitarijade to hrabri. Ponovo veruju da se ova brend fešta Zaječara, koja je u minule 44 godine afirmisala mnoge rokere i njihove bendove sa područja cele bivše SFRJ, može uspešno oporaviti. Srećna je okolnost da Gitarijadu, zbog njene duge tradicije, još pomaže i republičko Ministarstvo kulture.

Raduje i što većina Zaječaraca voli svoju Gitarijadu, po kojoj je njihova grad dugo poznat, i što zaječarski izviđači i dalje brižno pripremaju i održavaju rokerski kamp, u kome za mlade prijatelje roka i Zaječara pripremaju po jedan besplatan obrok. Besplatan je i smeštaj u kampu.

Samo još da gradska vlast promeni odnos prema Gitarijadi. Da joj vrati na uslugu gradski stadion, koji je više od dve decenije  (zajedno sa sportskom halom) bio kultno mesto okupljanja rok muzičara i ljubitelja roka. Nevolja je priređivča Gitarijade i zaječarske mladeži što su uticajni aktuelni gradski čelnici, posebno oni koji su u Zaječar došli iz drugih gradova, više naklonjeni  novokomponovanom folku i „atraktivnim“ pevačicama. Otuda , i zbog sopstvenog muzičkog (ne)ukusa ali i zbog lične koristi, mnogo lakše i češće potežu za parama iz gradskog budžeta za „gala fešte“, tvrdeći kako to većinski (glasački) narod  voli. Istovremeno, progone rokere, tvrdeći kako ta rulja uništava travu na stadionu.

Rokeri iz sedam gradova

Na ovogodišnjoj 44. zaječarskoj Gitarijadi učestvovalo je 12 takmičarskih bendova iz sedam gradova Srbije i Bosne, od ukupno 90 , koliko se prijavilo za učešće. Iz Zaječara su učestvovale grupe „Delirijum“, „Trilogija“ i „Majnd riflekšn“, iz Beograda „Bolesna štenad“ i „Alhemija“, iz Novog Sada „Praj“, a za zvanje najboljeg, u izboru žirija i publike, takmičili su se još „Ston dilerosi“ (Čačak), „Šraf“ (Kosovska Mitrovica), „Šejdi Kru“ (Sremska Mitrovica), „Megavat“ (Požarevac) i „Plastik sandi“ (Niš).

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !