);
Breaking News

U RTB-U BOR SPREMA SE VELIKA „SELIDBA” ZAPOSLENIH

Za dobrovoljni odlazak iz kompanije veliko je interesovanje, jer će, veruje se, biti i velike otpremnine, ali i “rezervisano” radno mesto za članove porodice. Sindikati imaju svoje zahteve.

„Povodom najavljenog socijalnog programa isključivo na dobrovoljnoj osnovi za koji vlada veliko interesovanje, zbog uslova po kojima je moguće odlaskom iz RTB-a ustupiti mesto nezaposlenom članu porodice sa odgovarajućim kvalifikacijama za kojim postoji potreba, sindikat Nezavisnost ovog puta maksimalnu pažnju posvećuje radnicima koji će ostati da rade. Praksa je pokazala da je u toku prethodnih socijalnih programa odlazilo najviše radnika iz direktne proizvodnje,a da su njihove obaveze preuzimali preostali radnici plate im nisu povećane iako su dvostruko više radili. Ovog puta zahtevaćemo da sastavni  deo socijalnog programa bude obvaveza da se za  procentualni deo radnika koji napuste RTB, procentualno poveća i zarada.“

Ovo je samo insert iz današnjeg saopštenja za javnost sindikata “Nezavisnost” koji se zalaže i za ponovno uvođenje i plaćanje oporavka i rehabilitacije za radnike na najtežim poslovima. No, ovde je jedan detalj više nego zanimljiv. Radnici koji dobrovoljno odu u penziju dobiće otpremninu ( sindikati su se zalagali za 750 evra po godini staža kao recimo u NIS-u), ali stvoriće se i mogućnost da se na njihova mesta zaposle članovi porodica. Za starije radnike RTB-a koji će listom pohrliti da iskoriste takvu mogućnost, ova solucija je izvanredna. A šta ćemo ako se taj model svidi i ostalima u državnim firmama, od policije do EPS-a i raznih ministarstava. Gde bi nas to odvelo. S druge strane, ovaj model još nije isproban, možda je Bor pravo mesto za jedno takvo rešenje kad su u pitanju tehnološki i ostali viškovi. A u RTB-u, stručnjaci otvoreno izjavljuju, višak je 40-50 odsto zaposlenih. Umesto starijih dobićemo mlađe i stručnije, ali broj zaposlenih, pre svega u administraciji, ostaće isti. Dakle, ovaj model trebalo bi proučiti i ako je dobar, ajmo da se primeni u celoj zemlji. Dosta smo “prepisivali” EU.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !