);

HLEB USKORO 60 DINARA

Hleb će sledeće nedelje najverovatnije poskupeti za oko 18 dinara!

Prema rečima Zorana Pralice, predsednika Unije pekara, pregovori koje su pre petnaestak dana vodili s ministrom trgovine su propali, a kao jedino rešenje za opstanak pekarske industrije Pralica navodi poskupljenje „po hitnom postupku“, piše današnji Kurir.

– Kad je dogovor s ministrom trgovine Slobodanom Milosavljevićem postignut i kad je odlučeno da cena hleba „sava“ ostane nepromenjena, cena pšenice je bila 14 dinara. Juče je, međutim, cena kilograma pšenice na berzi iznosila 19 dinara s tendencijom rasta, tako da je nemoguće hleb prodavati po 38 dinara – kaže Pralica.

On smatra da će hleb prvo poskupeti kod velikih industrijskih proizvođača i da će, ukoliko cena pšenice dodatno skoči i dostigne najavljenih 25 dinara, brašno koštati 35, tako da je moguće da će se hleb do kraja meseca prodavati i po ceni od 60 dinara!

– Milosavljević je ponudio da Republička direkcija za robne rezerve pekarima daje pozajmicu od 100.000 tona pšenice, nekoliko dinara ispod tržišne cene, što bi omogućilo da cena osnovnog tipa belog hleba „sava“ od pola kilograma u narednih šest meseci ostane na sadašnjem nivou od 32 do 38 dinara – objasnio nam je Zoran Pralica i istakao da je za tu ponudu potrebna bankovna garancija pekara, što dodatno otežava čitav proces.

On naglašava da pekari tada nisu mogli znati da će cena pšenice na berzi skočiti, tako da im ova ponuda ministra trgovine više ne pije vodu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !