);
Breaking News

BOGATO RUDNO LEŽIŠTE BAKRA U BORU PRED OTVARANJEM

Nova mehanizacija na kopu Rudnika bakra "Veliki Krivelj"

Autor: M.C.

Ministarstvo rudarstva i energetike uskoro će izdati dozovlu za otvaranje rudnog ležišta “T” u Boru, najbogatijeg rudnog tela sa sadržajem bakra 6,4 odsto ( sada se koristi ruda sa sadržajima metala manjim od 0,50 odsto). Sem bakra , dobiće se i značajne količine plemenitih metala, prvenstveno zlata i srebra. Eksploatacija će trajati oko dve godine, a ukupna količina crvenog metala procenjuje se na blizu 15.000 tona. Po sadašnjim cenama bakra na svetskoj berzi, očekuje se čist profit od više desetina miliona dolara.

– Država i RTB Bor ulažu u prvoj fati 100, a potom još 120 miliona dolara u četvorostruko  povećanje proizvodnje bakra. To će pomoći i da se ubrza privredni razvoj istočne Srbije, područje koje je sve siromašnije iako poseduje zavidne prirodne resurse – izjavio je Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nedavno nabavljena rudarska oprema uz pomoć države pomoći će da se naredne dve godine otkopa raskrivka i dođe do rentabilne proizvodnje  na kopu Rudnika bakra Veliki Krivelj.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !