);
Breaking News

LEKOVI POSKUPLJUJU U OKTOBRU

Neki lekovi će u Srbiji poskupeti u oktobru. Ministarstva zdravlja i trgovine pripremaju predlog uredbe za formiranje novih cenovnika, koji će biti usklađeni sa kretanjem kursa dinara prema evru. Iako pojedini domaći proizvođači upozoravaju na smanjene zalihe i moguće nestašice lekova na tržištu, u Ministarstvu zdravlja tvrde da nestašice nema i da najava promene cena nema veze sa ovakvim predviđanjima, piše današnji Blic.

Nakon što nadležna ministarstva zdravlja i trgovine u septembru donesu predlog uredbe o kriterijumima za formiranje novih cena lekova, Vlada će se po ovom pitanju izjasniti u oktobru.

– U oktobru će se odlučiti o najvišim cenama lekova za humanu upotrebu, i to po osnovu revizije cena u odnosu na one sa uporedivim medikamentima u referentnim zemljama, Sloveniji, Hrvatskoj, i Italiji, i biće usklađene sa promenom kursa dinara. Stručne službe ministarstava trgovine i zdravlja trenutno rade analizu cena uporedivih lekova u tim zemljama po objavljenim podacima za 2010. godinu kako bi pripremili predlog uredbe. To se odnosi na lekove koji se izdaju na recept – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Kako navode u ministarstvu, može se očekivati da će povećanje cena nekih lekova po osnovu rasta kursa evra u odnosu na dinar delimično biti i anulirano sniženjem drugih cena lekova, na osnovu pada cena istih medikamenata u referentnim zemljama.

Još se ne zna za koliko će se promeniti cene, kao ni vrste lekova koji će poskupeti, ali u ministarstvu naglašavaju da upozorenja pojedinih proizvođača o smanjenim zalihama nemaju veze sa promenama cenovnika.

– Nema nestašice lekova na tržištu, a priče o smanjenim zalihama su pritisci farmaceutske industrije na ministarstvo kako bismo inicirali povećanje cena. Njihov izgovor je promena kretanja dinara prema evru, što svakako određuje cenovnik i bez dizanja ovolike prašine – kaže za “Blic” dr Nevenka Karanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje takođe tvrde da nestašice nema, niti će je biti, jer niko od proizvođača o tome nije obavestio ovu instituciju.
– Svi proizvođači dužni su da minimum šest meseci unapred obaveste Zavod o mogućoj nestašici kako bi se tržište pripremilo. Prema našim saznanjima, nestašice nema, a digla se prašina zbog pogrešnih tumačenja pojedinih privatnih apotekara. Ukoliko kod domaćih proizvođača nema dovoljno zaliha, uvozićemo lekove, jer su za naše tržište zainteresovane i strane kompanije – kaže za “Blic” Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

Međutim, uprkos tvrdnjama zvaničnika da nestašice nema, na terenu je stanje drugačije.

Prema podacima iz Apoteka “Beograd”, smanjene su zalihe 18 lekova na tržištu, od različitih proizvođača, među kojima su “Hemofarm”, “Srbolek”, “Galenika”, “Jugoremedija” “Habit farm”. Najkritičnije su zalihe „trimosula” (ima ih do kraja avgusta), „eritromicina” (još 10 dana), „aminofilina retard” i „nistatina” (zalihe traju još 15 dana), dok su zalihe „baktrima” u Beogradu, „baktrimola” i „karbapina” potpuno iscrpljene i svedene na nulu. „Diklofena” nema u niškim apotekama.
Tako je i u drugim gradovima gde snabdevenost zavisi od zaliha i preduzimljivosti apotekara, koji su zbog smanjenih isporuka prvi signalizirali da se sprema poskupljenje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !