);

MINISTAR DINKIĆ: SRBIJA U ČETIRI BRZINE

Predložiću da penzioneri sa mesečnim primanjima manjim od 30.000 dinara dobiju pomoć od 5.000 dinara, skromno odmrzavanje plata do kraja godine i veće podsticaje privredi

Misiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predložiću da se poveća iznos jednokratne novčane pomoći za penzionere tako da svi oni sa penzijom manjom od 30.000 dinara, umesto dve, dobiju pet hiljada dinara, kaže za „Politiku” Mlađan Dinkić, potpredsednik vlade.
Prema njegovoj računici, minus u državnoj kasi biće 20 milijardi manji od planiranih, pa je sada samo pitanje kako ta sredstva najpametnije iskoristiti. Zato će, kako kaže, pregovarače iz Vašingtona, koji danas dolaze u Beograd, pokušati da ubedi da je od smanjivanja fiskalnog deficita mnogo važnije još ove godine odmrznuti plate, ali i povećati podsticaje za privredu i građane.
– Ako me pitate da li je Srbiji sada cilj da ima manji minus u državnoj kasi ili da se podstakne zaposlenost i brži privredni oporavak – najglasnije ću se boriti za ovo drugo. Jer, ako bi se s tim podsticajnim merama naglo prekinulo, u situaciji kada je srpska privreda jedva izašla iz recesije i trenutno se nalazi u stanju depresije, bojim se da možemo vrlo lako da skliznemo u negativnu zonurasta. Novac koji smo imali na raspolaganju za podsticaje građanima i privredi nestaje otprilike u oktobru i to znači da su nam u poslednjem tromesečju neophodni dodatni izdaci. Bilo bi potpuno pogrešno prekinuti s tim.

Izvor: Politika >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>  Opširnije

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !