);

GREJANJE U BORU NIJE NAJSKUPLJE U SRBIJI

U nekim toplanama kasne remonti i neizvestan start grejanja. U borskoj Toplani cena grejanja manja nego u Jagodini i Loznici, a veća nego u Novom Pazaru, Kraljevu i Kragujevcu.

Pripreme za početak grejne sezone u skoro svim toplanama su u toku, ali veliki dugovi i skupi energenti najveća su prepreka za siguran start grejanja polovinom oktobra, pišu današnje Novosti.

Teška je situacija u novopazarskoj toplani, a zbog velikih dugova početak grejne sezone biće neizvestan. Zbog manjka novca planirani remonti nisu još ni počeli. I prošle zime građani Novog Pazara smrzavali su se tokom nekoliko najhladnijih dana, ali je mazut stigao kao pomoć države.

U toplani u Jagodini u toku su najneophodniji remonti na najkritičnijim mestima, ali završetak radova i početak grejne sezone zavisi od naplate računa za isporučenu toplotnu energiju.

– Dugovi diktiraju početak grejne sezone, jer su potraživanja prema korisnicima i plaćanje gasa „Srbijagasu“ praktično na istom nivou – kaže direktorka toplane Nadežda Marković Purić.

Prošle godine najavljeni kompletan remont toplovodnog sistema u Jagodini odložen je za sledeću godinu, a predviđena je investicija od 1,1 milion evra. Kraljevčani mogu da budu mirni, jer uveliko teku pripreme za grejnu sezonu i radi se rekonstrukcija toplovoda u centru grada. Ni Nišlije ne treba da strepe od zime, jer je remont u toku. Do kraja leta završiće se rekonstrukcija toplane u naselju „Duvanište“, te će deo Niša prema Niškoj Banji i ceo grad imati kvalitetnije grejanje.

Rade se remonti u svim toplanama i kotlarnicama u Beogradu, a privodi se kraju i velika investicija na najvećem kotlu na Balkanu. Pripremaju se i zalihe mazuta i sve će biti spremno za 1. oktobar. U Kragujevcu je u toku redovni remont kotlova i sve će biti pripremljeno za 15. oktobar.

– Remont borske „Toplane“ tek je počeo, ali će sve biti spremno za početak grejne sezone – kaže za „Novosti“ Živorad Petrović, v.d. direktora borskog JKP „Toplana“.

Remont postrojenja u „Novosadskoj toplani“ počeo je odmah po završetku grejne sezone, a najavljeno je da će biti okončan pre početka naredne i da prekida u grejanju kakvih je bilo prošle zime neće biti. Privode se kraju na izgradnji poveznog vrelovoda dugog 1,8 kilometara, od glavne razdelne stanice do Toplane „Sever“, izuzetno važnog za grejanje užeg gradskog jezgra.

Do početka grejne sezone Zrenjaninci će dobiti novu toplanu, vrednu 400 miliona dinara, a i druge pripreme su u toku.

REALNA CENA 80 DINARA?

Prema poslednjoj zvaničnoj računici Udruženja toplana Srbije najniža cena, koja pokriva samo troškove, je oko 80 dinara bez poreza na dodatu vrednost od osam odsto. Ovo udruženje je poslalo i sedam zahteva Vladi Srbije oko novog načina formiranja cena u skladu sa poskupljenjima energenata, ali odgovora nadležnih još nema.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !