);

Prodaja akcija NIS na berzi

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije počinje 30. avgusta, potvrđeno je „Blicu“ juče u Beogradskoj berzi. Inicijalna cena, ona sa kojom će početi trgovina, iznosi 505 dinara, a tokom prvog dana cena će moći da ide od minus dvadeset odsto (404 dinara) do najviše 300 odsto, odnosno 2.0 Kada počne trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije, prvu transakciju građani će moći da obave u ekspoziturama „Pošte Srbije“ besplatno, a za ovaj posao potrebna im je samo lična karta. To mogu da učine i dajući nalog nekom od brokera, članovima berze, i tada plaćaju određenu naknadu koja je utvrđena njihovim tarifnikom i javno dostupna,piše današnji Blic.

Trgovanje na berzi obavlja se svakog radnog dana od 9.30 do 13 sati, a zvanični trgovački podaci objavljuju se u dnevnom izveštaju oko 15 časova.

Građani na šalterima pošta sa nalogom mogu da se jave već 30. avgusta. Kada se trgovina akcijama NIS-a na berzi ozvaniči, nju će radnici pošte besplatno obaviti za svakog od 4,8 miliona građana koji su dobili po pet besplatnih akcija.

Prvi korak jeste da dođe na šalter pošte i sa sobom ponese samo važeću ličnu kartu. Nije potrebna potvrda o vlasništvu nad pet akcija, koja je dobijena ranije. U slučaju da građanin obavlja trgovinu akcijama umesto nekog drugog, treba da ponese svoju ličnu kartu, kao i ličnu kartu osobe za koju trguje, ali i punomoćje overeno u sudu.

Procedura na šalteru počinje tako što službenik pošte prvo proverava podatke preko matičnog broja. Zatim će pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je minimalna cena ispod koje neće ići. Nakon toga sledi pitanje o broju računa u banci na koji će biti uplaćen novac od prodaje. Na kraju će uslediti potpisivanje naloga za prodaju. Ugovor se štampa u dva primerka. Time se završava procedura prijave na šalteru.

Treba reći i to da će građani u svakom trenutku elektronskim putem na sajtu „Pošte Srbije“ i „Poštanske štedionice“ moći da provere da li su im akcije prodate po ceni koju su naveli, uz unos broja naloga. I mada građane najviše zanima kako će se kretati buduća cena deonica, stručnjaci već danima ističu da je teško prognozirati, ali da svakako treba sačekati sa prodajom.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !