);

ДР НАСЕР, ПРЕДСЕДНИК КАЛНЕ

Ова занимљива прича биће објављена у сутрашњем броју „Нових књажевачких новина“ чији је издавач наша фирма, Медија центар Бор

Аутор: Саша Тодровић

– Ма, није наш, ал ко да је наш, ма бољи је него да је наш, кратко је прокоментарисао Бранислав Денић из Калне, на наше питање шта мисли о свом суграђанину, Палестинцу доктору Насеру Абделу Фатаху. Па тај човек је урадио за нашу малу Калну више него сви домаћи пре њега заједно. Можда је за вас са стране то чудно што смо га изгласали за председника Месне заједнице. За нас није. Ми најбоље знамо ко од нас колико вреди и ко је шта урадио за ово место – део је приче колеге Огњана Радуловића, објављене у листу „Илустрована политика“,  2008. године.

Доктор Насер, како га у граду људи знају, дошао је из родне Палестине у тадашњу Југославију, да студира и ето, остао у Србији и дан – данас. После годину дана учења српскохрватског језика, уписао је медицину, био један од најбољих студената, дипломирао 1975. године, а онда се оженио Београђанком Љиљаном. Радни век је започео у Пријепољу, да би после годину и по дана дошао у Калну. Ту је радио до 1989. године, а онда је добио специјализацију и 1993. године постао начелник радиолошке службе Здраственог центра у Књажевцу. 2000. године је добио и наше држављанство. Пацијенти верују доктору Насеру, јер је стручан и љубазан, и као доктор и као човек на правом месту.

Са доктором сам се нашао на предивној тераси Туристичког инфо – центра, у градском парку. Дошао је тачно на време, у старту наглашавајући да има само пола сата за разговор, јер је радно време, а пацијенти не смеју да чекају.

Ово му је други мандат на позицији председника Савета Месне заједнице у Кални, месту које је некада било и општина, а сада са тенденцијом да, заједно са планирајућим развојем Старе планине, као туристичког центра, поново оживи и препороди се. За време овог мандата, изграђен је јавни санитарни чвор и поправљени су Дом културе и биоскопска сала. Приоритети су, истиче наш саговорник, асфалтирање малих спортских терена и појединих улица.

У ранијем периоду, мештани Калне су, заједно са својим доктором и председником, направили паркић и чесму у центру, два мостића, тротоаре и расвету. Кална, заједно са селом Иново, има око 450 становника. Здраствена станица која нуди медицинске услуге 24 сата дневно, апотека, стоматолошка служба, станица полиције, пошта, осмогодишња школа и спортски клубови, од којих се неки такмиче у вишем рангу, него градски (то су фудбалски и одбојкашки клуб са истим именом „Миџор“), огранак Клуба пензионера, неколико кафана и хотел „Јелен“ пружају задовољавајући квалитет живота мештанима.

– Надам се да ће бити још боље, јер заједно са очекујућим развојем туризма, развијаће се и Кална. Место је чисто, има радника који одржава зелене површине и изнађена су средства за његово плаћање. Четири вашара у Кални, на Светог Николу и на Крстовдан, у новије време и од раније 7. јула и 9. августа, окупљају Каланце из „расејања“ и сељаке из суседних села. Још ако крену и туристи да долазе, биће добро свима – каже на крају разговора Насер, доктор и председник Савета Месне заједнице.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !