);

Novac od prodaje akcija NIS-a na berzi stiže na račun posle tri dana

„Pošte Srbije“ spremne su za navalu građana koji će od ponedeljka želeti da prodaju akcije Naftne industrije Srbije (NIS), tvrde u ovom javnom preduzeću. Cela procedura skraćena je na nekoliko minuta, a ako se prodaja realizuje, novac će na račun leći za tri dana, piše današnji Press.

Obećali efikasnost... U poštama tvrde da su spremni za navalu građana

Predstavnici „Pošta Srbije“ juče su pred novinarima u Vladi Srbije potvrdili da ne očekuju nikakve probleme.

– Prvih dana očekujemo veliki broj klijenata na šalterima, zbog čega smo omogućili brzinu protoka naloga od nekoliko milisekundi, kako bi se realizovali svi podneti zahtevi za prodaju – objasnila je Zvezdana Jakšić iz Poštanske štedionice i podsetila da je potrebno samo pokazati ličnu kartu na šalteru pošte i potpisati ugovor, nakon čega se izdaje nalog.

Posle toga, sve zavisi od potražnje za akcijama, s obzirom na to da Poštanska štedionica ne kupuje te akcije, već je samo, zbog logistike, posrednik između građana i berze. Ukoliko prodaja ide preko njih, nema provizije.

– Ukoliko na berzi postoje zainteresovani kupci za akcije po traženoj ceni, nalog za prodaju se realizuje, a novac se uplaćuje na tekući račun tri dana posle transakcije – navodi direktor za novčane usluge JP PTT Srbije Svetlana Jakšić, uz objašnjenje da će nalozi, ako u tom trenutku nema zainteresovanih, važiti 90 dana.

Svako može i da opozove nalog za prodaju akcija i izda novi, sa novom cenom ili drugačijim brojem ponuđenih akcija. Svi nalozi za prodaju akcija predati do 9.30 časova biće upućeni berzi na prodaju istog dana, dok će nalozi upućeni posle toga biti prosleđeni narednog radnog dana.

Kako je navela rukovodilac marketinga Beogradske berze Svetlana Cerović, cena akcija na kraju prvog dana trgovanja je početna cena narednog dana.

Oko 4,82 miliona građana Srbije dobilo je po pet akcija NIS-a. Ova kompanija obavezala se da će ih otkupiti po ceni od 505 dinara po komadu do 11. februara naredne godine. Cena, naravno, može i da poraste, ali ekonomisti i brokeri ne predviđaju da će se to dogoditi u kratkom roku i u većem procentu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !