);
Breaking News

Početna ponuda 505 dinara po akciji

Trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije (NIS) na Beogradskoj berzi startuje danas, s početnom cenom akcije od 505 dinara. Svim građanima koji su dobili po pet akcija ovog preduzeća Poštanska štedionica će besplatno pružati brokerske usluge za prodaju deonica. Nalozi za prodaju će se izdavati na šalterima pošta Srbije, piše današnji Blic.

Upis besplatnih akcija prošle zime, oko 4,8 miliona građana dobilo akcije NIS-a
Upis besplatnih akcija prošle zime, oko 4,8 miliona građana dobilo akcije NIS-a

Da bi se dao nalog za prodaju akcija NIS-a, potrebno je da građani dođu s ličnom kartom na šalter pošte, gde će službenik proveriti stanje njihovih akcija, posle čega će s klijentom biti zaključen ugovor, a zatim će mu biti ispostavljen nalog za prodaju.

Građani treba da znaju koliko akcija žele da prodaju i po kojoj ceni, kao i da imaju aktivan tekući račun na koji će, u slučaju realizacije naloga, novac leći u roku od tri dana.

Oni koji žele da kupe akcije NIS-a mogu to da učine posredstvom brokerskih kuća s kojima treba da potpišu ugovor i da otvore namenski novčani račun. Zatim je neophodno da uplate novac za trgovinu i da daju nalog za kupovinu, a prema tarifama brokera, provizija se kreće oko jedan odsto tržišne cene akcije.

Početna cena akcije NIS-a na trgovanju na Beogradskoj berzi biće 505 dinara ili oko 4,8 evra, a ruski „Gasprom“ će, kako najavljuju iz NIS-a, ispuniti ugovornu obavezu da do februara sledeće godine po toj ceni ponudi otkup akcija malih akcionara.

Kapital NIS-a na kraju juna bio je 22,6 milijardi dinara, pa knjigovodstvena vrednost jedne akcije iznosi 138 dinara.

U prvoj polovini 2010. godine NIS je zabeležio gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je u petak prilikom predstavljanju NIS-a na Beogradskoj berzi.

OPŠIRNIJE         >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !