);

POTOMCI STARIH RATNIKA ODLAZE NA LEGET

Borani će  položiti vence i cveće na spomenik izginulim Timočanima 1914. godine od kojih su se mnogi, ne znajući da plivaju,  u neviđenim mukama podavili u nabujaloj Savi i zato je ovo prva, rečna plava grobnica Srba.

Autor: M.C.

Opštinska organizacija Saveza potomaka starih srpskih ratnika organizuje u subotu, 4. septembra, odlazak autobusom u Sremsku mitrovicu, ghde će se, na polju Leget kraj Save, pred monumantalnim spomenikom, održati tradicionalni komemorativni skup posvećen pogibiju I žrtvama prvopozivaca slavne Timočke divizije 5. septembra 1914. godine. Potomci  će se pokloniti senima izginulih oko 6.000 vojika iz istočne Srbije kada je, nakon čuvene Cerske bitke, forsiran prelazak velike reke kako bi se nastavilo gonjnjene neprijatelja I što pre došlo do prisjedinjenja Vojvodine metici zemlji Srbiji. Tada je stradao I gotovo ceo “13. puk” Hajduk Veljko koga su činili golobradi momci iz negotinskih sela Mokranja i Smedovca. O ovoj prvoj srpskoj rečnoj, plavoj grobnioci dugo se ćutalo. Tek pre deset godina se javno progovorilo kada je izašla knjiga “Stravična noć Timočke divizije”, autora Brane Filipovića, novinara iz Bora Od tada delegacije potomaka I građana Bora svake godine odlaze na Leget. Ove godine će u kulurno-umetničkom programu učestvovati i pesnici, rodoljupci iz Bora.

Organizatori pozivaju zainetresovane da se prijave do petka u podne u kancelariju SUBNOR-a u Domu kulture ili na telefone 424-079 i 423-878.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !