Skuplje ulje za više od 15 odsto, neopravdano

Čvrsto mogu da kažem da cena ulja „Viktorija oila“ neće iznositi 145 dinara. Svaka korekcija cene ulja u ovom trenutku veća od 15 odsto je ekonomski neopravdana. Međutim, ovogodišnji rod suncokreta dvostruko je skuplji od prošlogodišnjeg, tako da će nekih cenovnih korekcija ulja biti. Prema procenama naše ulje na policama maloprodajnih marketa koštaće maksimalno 125 dinara – kaže za „Blic“ Nikola Vujačić, generalni direktor „Viktorija grupe“ najvećeg srpskog proizvođača zejtina, u čijem je sastavu među deset članica i Fabrika „Viktorija oil“ iz Šida, piše današnji Blic.

Kada smo prošle godine mi spustili cenu, to su uradili i drugi, kaže Nikola Vujačić

Međutim, cena od 125 dinara po litru, sigurno neće biti u svim maloprodajnim trgovačkim objektima, pošto će zavisiti od trgovačkih marži. Kako kaže naš sagovornik, odluku o korekciji cena ulja neće donositi dok ne budu znali konačnu cenu ovogodišnjeg roda suncokreta. A ono što je sigurno je da suncokreta u Srbiji ima sasvim dovoljno. Očekuje se žetva od oko 300.000 tona suncokreta, što je jednako količini ulja od 120.000 tona.

-Ako se zna da se u Srbiji proda oko 80 miliona boca i da oko 20.000 tona potroši industrija jasno je da tržišni višak od 20.000 tona ulja nema, gde da se proda nego da se izveze. Zato bilo kakva priča da nema dovoljno ulja ili da će postojati problem sa snabdevanjem ove životne namirnice ne stoji – ističe Vujačić.
„Viktorija grup“ je i ranije svoje ulje prodavala po znatno nižim cenama.

Konkurencija je lane, posle početnog šoka, kad je videla da „Viktorija oil“ ne preti praznom puškom, snižavanjem cena adekvatno odgovorila, pa su neki od proizvođača nakratko čak postali i jeftiniji. Šampion jeftinoće nekoliko dana bilo je somborsko „Sunce“, koje se u marketima moglo naći i za 78 dinara.

OPŠIRNIJE               >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Share

Ostavite odgovor