);
Breaking News

Penzije iznad proseka bez 5.000

Penzioneri koji imaju penzije između 20.500 i 30.000 dinara neće, ipak, dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. Od ove namere se, kako saznajemo, odustalo pred vikend. Na bonus, čija će isplata verovatno krenuti od sredine narednog meseca, moći će da računaju samo oni koji imaju do prosečne penzije, odnosno do 20.500 dinara, pišu današnje Novosti.

– Ideja o povećanju cenzusa za isplatu jednokratne pomoći proistekla je iz činjenice da primanja do 15.000 dinara imaju penzioneri koji su u mirovinu otišli prevremeno, dok penzije između 15.000 i 20.500 dinara imaju, uglavnom, oni koji su radili pun radni vek, a danas žive vrlo skromno. Kada bi se isplata proširila i na one koji imaju veće penzije, u utvrđenom iznosu od šest milijardi dinara ne bi ostalo dovoljno novca za ostale socijalno ugrožene kategorije, među kojima se nalaze i deca i nemoćni – objašnjavaju u Vladi Srbije.

Socijalno ugroženima će, kako saznajemo, biti uplaćen dodatni iznos od oko dve milijarde dinara, po osnovu raznih projekata.

– Predstavnici Vlade obavezali su se da za davno pripremljene projekte konačno isplaćuju sredstva počev od oktobra. Tako će na osnovu projekata koji su osmišljeni još početkom godine po prvi put na pomoć moći da računaju i oni koji zvanično ne potpadaju u socijalne slučajeve, a zapravo su vrlo ugroženi. Na narednim sednicama Vlade biće donete odluke koje će omogućiti da se siromašnima u brojnim srpskim opštinama upute novčana pomoć, paketi hrane, kompleti neophodni za higijenu, sredstva narodnim kuhinjama, kao i za otvaranje još 10 novih.

Kako je za “Novosti” potvrđeno, kompletan projekat socijalnog zbrinjavanja ugroženih, a koji je delom trebalo da se realizuje i početkom naredne godine, biće ostvaren do poslednjeg dana 2010. godine.

OPŠIRNIJE     >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !