);
Breaking News

LIVCI PREKOMANDOVANI U RUDARE

Sindikat Nezavisnost borske Topionice bakra optužuje novopostavljenog direktora za mobing

Dragan Jankucić

Boban Todorović

Autor: B.F.

Svesno, i pored upozorenja sindikata,  novopostavljeni v.d. direktora Topionice i rafinacije bakra, Boban Todorvić, ne poštuje neke zakone, pa čak  i odredbe definisane Ustavom Republike Srbije uskraćujući zagarantovana prava radnika, što se može smatrati i mobingom. Ovo piše u početku  saopštenja razdeljenog novinarima i pisma sindikata Nezavisnost Topionice i rafinacije bakra ( TIR ) premijeru Mirku Cvetkoviću i jednom broju resornih ministara.

Nezavisnost nevodi i primere od kojih je posebno naglašen premeštaj zaposlenih iz „jednog pogona TIR-a u drugo preduzeće bez  prethodnog pismenog obrazloženja“. Prestalo se i sa obaveznim odobravanjem solidarne pomoći za obolele, neredovno se raspoređuju zaštitna i sredstva za higijenu, dok se selektivno zabranjuje prevoz obolelih radnika do Beograda.

-Glavni razlog takvom ponašanju  po mišljenju Todorovića jeste ušteda, što je besmisleno. Svi ovi troškovi dnevno ne prelaze tonu bakra čija je cena 7.000 evra. Istovremeno se zaboravlja da samo dan zastoja u Topionici zbog nedostatka sirovina  košta više stotina hiljada evra. O svemu tome obevestili smo republičkiu inspekciju rada. Ukoliko se i dalje ne budu poštovala zakonom zagarantovana prava radnika zahtevećamo smenu direktora – ističe Dragan Jankucić, predsednik sindikata Nezavisnost.

Opd jednog rukovodioca u TIR-u saznali smo da se livci preko noći prekomanduju u rudnik Veliki Krivelj. Da bi na prečac postali rudari moraju da prođu lekarske preglede, gde pojedini  stariji radnici ne dobijaju „prelaznu ocenu“. U tom slučaju preti im otkaz.

Sindikati podsećaju da će  podržati već najavljen radničke proteste u Boru.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !