Homen: Uskoro nalog za iskopavanje grobnice u Zaječaru

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je jutros da očekuje da će tužilaštvo u naredne dve sedmice izdati nalog da bi se pristupilo iskopavanju grobnice u Zaječaru, gde je, kako se procenjuje, svojevremeno komunistička vlast streljala oko 70 ljudi, piše Blic.

Homen: Tajne službe sačuvale kompletne spiskove likvidiranih ljudi

U ovom trenutku se obavlja sondiranje terena, da bi se ponovo proverila tačnost te lokacije, rekao je Homen za RTS, navodeći da nadležna komisija obavlja pripreme za otkopavanje.

Homen je rekao da su u prvoj fazi utvrđivani tačni spiskovi likvidiranih, da su tadašnje tajne službe sačuvale kompletne spiskove i da postoje saznanja za više od 70 odsto osoba koje su „likvidirane na papiru“.

„Neophodno je obeležiti ta mesta i te ljude pristojno sahraniti“, rekao je Homen i dodao da se na veb sajtu Ministarstva pravde objavljuju o tome svi podaci.

On je istakao da za grobnicu u Zaječaru postoji u ovoj fazi najviše dokaza i da je neophodno uraditi DNK analizu i tu lokaciju obeležiti izgradnjom spomenika.

Homen smatra bi svaka grobnica trebalo bude „urađena“ adekvatno i shodno finansijskim resursima, jer je nekoliko hiljada streljano u Beogradu, Kragujevcu i drugim većim gradovima.

On je ukazao na to da je u Nišu, Kragujevcu, Beogradu bilo više lokacija na kojima su ljudi streljani, a pokušalo se i sa sakrivanjem dokaza, jer su kosti seljene.

Homen je rekao da je neophodno da se novi zakon o otvaranju tajnih dosijea nađe u Skupštini Srbije do kraja godine, ocenivši da sada postoji politička volja i da je neophodno i u saradnji sa državnim organima, pogotovu bezbednosnim službama, pribaviti mišljenja.

On je ocenio da je najviše političkih zloupotreba bilo u periodu do 5. oktobra 2000. godine, ali da je potrebno proveriti da li ih je bilo i posle toga do danas i da bi taj posao trebalo da uradi nezavisna komisija, u kojoj ne bi bili članovi političkih stranaka, ni državnih organa.

Share

Ostavite odgovor