);
Breaking News

SRPSKA ZEMLJA VAM JE MATI

AUTOR: B. FILIPOVIĆ

Grčko vojničko groblje u Pirotu je jediinstveno u Evropi. Održava ga, poslednjih 27 godina, grčka prodica Surlanđis koja se 1943. godine doselila u Srbiju.

Grčko vojničko groblje na Metljavici iznad Pirota jedinstveno je u Evropi. Tu su sahranjeni grčki vojnici koji su krajem 1918. i početkom 1919. godine, u jakoj zimi, stradali, a njihove kosti razbacane po okolini Pirota sakupila je  smestila u grobnicu 1923. godine  srpska snaha Katarina Levandis koje se udala za srpskog vojnika, Piroćanca, u vreme  boravka naše vojske u Solunu posle albanske golgote. Vojnici sa toplog juga Grčke nenaviknuti na surove zime i iscrpeni marševima od Soluna do Srema nisu izdržali hladnoću. Neki su umirli od tiufusa. Nakon smrti Katarine Levndis 1973. o groblju se stara grčka porodica iz Pirota Surlanđis. Najstariji član porodice, Jovan, već 27 godina brine o groblju. Osmog septembra zatičemo ga sa suprugom Danicom   ispred  momumentalnog spomeniaka , krsta u mermeru. Uređuju groblje koje će, po tradiciji, 20. septembra posetiti grčki ambasador i predstavnici grčke vlade.

-Ovo parče zemlje je grčka imovina. To je poklon opštine Pirot prijateljskom narodu Grčke. Uz groblje grčkim vojnicima je i  spomenik srpskim borcima podignut 1930 godine. U  Prvom svetskom ratu na braniku otadžbine ostalo je 7.610 mladića iz pirotskog kraja. Reč je o jedinstvenom kompleksu. Ranijih godina ovde su bile velike svečanosti uz vojnu muziku i plotune iz artiljerijskoikog oružja. Od lani su zakonom promenjene ovekve svečanosti. Nije to toliko bitno koliko pažnja i pomoić i grčke i naše države da se spomenički proctor čuva i uređuje- priča Jovan.

Jovan Surlanđis ispred Grčkog vojničkog groblja u Pirotu

Na spomeniku, ogromnom belom mermeru pristiglom   iz Grčke, na grčkom je napisano: Za borbu i dobro za koje ste pali, srpska zemlja postala je vaša mati. Srbina i Grka pobratimljuje jedna lovorova grana, grana koja se od vaše krvi hrani i nikada ne vene…

-Naša porodica se doselila u Pirot 1943. Katarina je puno cenila mog oca i zavetovala nas je da preuzmemo tu, svetu dužnost kad dođe vreme. I zato smo ovde i ostaćemo na ovom spomeničkom prsotoru do kraja života. Posle će naša deca nastaviti tradiciju- kaže Jovan Surlanđis podsećajući da je od pomoći i glavni čuvar celog groblja Ivica Selimović.

Katarina sahranjena na najlepšem mestu

Pirot se odužio Katarini Levandis jer joj je ostavio mesto na samom počeku Tijabarskog groblja. Ona je sahranje na lepom mestu, gde joj je i rodbina. Piroćanci često dolaze i donose cveće. Na spomeniku je grčko pismo, ali ima i samo jedna srpska reč:Umrla… Slučajnoi ili namerno, Ivica Selimović ne zna.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !