U Zaječarskom okrugu partizani ubili 650 ljudi

Predstavnici Komisije za tajne grobnice predali su juče Višem Tužilaštvu u Zaječaru zahtev za početak iskopavanja masovne grobnica u park šumi Kraljevica, jer se sumnja da se tu nalaze posmrtni ostaci osoba koje su ubile partizanske jedinice bez suđenja posle 12. septembra 1944., piše današnji „Blic“

Članovi komisije tokom jednog od obilazaka lokacije u Zaječaru

Inicijativa za otkopavanje ove masovne grobnice je prvi ovakav slučaj u Srbiji, a prema evidenciji Komisije za tajne grobnice na teritoriji naše zemlje ima ih oko 150.

– Čim se navodi potvrde počeće ekshumacija na Kraljevici. Posle ekshumacije sledi utvrđivanje identiteta žrtava, koje su ubijene u februaru 1944. – kaže za “Blic” istoričar Srđan Cvetković, sekretar Komisije za tajne grobnice.

Cvetković navodi da u Komisiji očekuju da u grobnici na Kraljevici bude između 60 i 100 tela, ali da može da se desi, da kao u Sloveniji bude više. On objašnjava da su u Sloveniji obično u jamama nalazili više tela žrtava, koje su ubile partizanske jedinice bez suđenja, nego što su bile prvobitne procene.

– Postojeća dokumenta potvrđuju da je naređenje za streljanje u Zaječaru, kao i za celu Srbiju, stiglo preko načelnika Ozne Aleksandra Rankovića Leke i njegovog zamenika Slobodana Penezića Krcuna od vrhovne komande na čelu sa Josipom Brozom Titom. Neposredni izvršioci su obično bili pripadnici Ozne i KNOJ-a, kao što je slučaj u Zaječaru – objašnjava istoričar Cvetković.

On navodi da su članovi Komisije u arhivi BIA pronašli spisak streljanih za Zaječarski okrug i da je u pitanju oko 650 ljudi, kao i da postoji ukupno pet lokacije na kojima se pretpostavlja da su masovne grobnice.

Share

Ostavite odgovor