);
Breaking News

Čađ guši građane Bora, Smedereva,Užica,Beograda…

U Boru, Smederevu, UŽicu, Beogradu, Pančevu i Kostolcu udišu najzagađeniji vazduh zbog termoelektrana i prerade ruda

BOR, Smederevo, Užice, Beograd, Pančevo i Kostolac su gradovi čiji žitelji udišu najzagađeniji vazduh u Srbiji. Tokom 2009. godišnja vrednost sumpor-dioksida u Boru je bila 111 mikrograma po metru kubnom, Smederevu (kod Gimnazije) 69, što je znatno više od dozvoljene granične vrednosti (50 mikrograma).

Automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha, zabeležile su da je u prošloj godini zagađenost od čađi u Užicu bila 77 mikrograma, pišu današnje “ Večernje novosti “

Koji su to izvori zagađenja?

Najveće količine emitovanog sumpor-dioksida potiču od termoenergetskih postrojenja, zatim iz postrojenja za preradu ruda olova, cinka i bakra, kao i iz rafinerija. Štetne materije najviše ispuštaju Termelektrane „Kostolac“ A i B, TENT „Nikola Tesla“ A i B u Obrenovcu, i RTB „Bor“ – kaže za „Novosti“ Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za monitoring kvaliteta vazduha u Agenciji za zaštitu životne sredine.

Praškaste materije koje su u sastavu čađi najviše ispuštaju „TENT Obrenovac“, TE „Kostolac“ i TE „Morava“ u Svilajncu, koje su i najveći „proizvođači“ oksid-azota.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !