);

HOTEL JE SVAČIJI, BORSKO JEZERO JE BASENA BOR

Iako je 27 firmi gradilo hotel „Jezero“, RTB je izdvojio gro para, isto kao i za „Lepenski vir“. Još se ne zna da li je hotel prodat državi i šta Basen,  kao državno preduzeće, ali i opština Bor, nameravaju da urade sa celim Borskim jezerom. Nebriga i javašluk uništavaju lepotu i vrednosti koje bi mogle da se iskoriste u dobrobit naroda. Umesto da se zaposli sto do 200 radnika na celom kompleksu, neko namerno izbegava oživljevanje Jezera. Znaju li u RTB-u da je imanje oko jezera njihovo vlasništvo?

Autor: Brana Filipović

Borsko jezero, sagrađeno krajem pedesetih godina, završno sa 1960. jedno je od najlepših veštačkih jezera na Balkanu, ali i jedno od retkih, a možda i jedino u Evropi čije vlasništvo nije do kraja rešeno i o čijem  opstanku, zajedno sa velelepnim hotelom, gotovo niko ne brine. Nažalost, nemoguće je celu priču sklopiti i uklopiti a da ona ne dođe pod udar sumnji. Jer, hotelom i Jezerom gazdovali su mnogi, od beogradske Zajednice za odmor i rekreaciju radnika na čelu sa poznatim gospodinom Anđelićem do današnjeg, u izmenjenom pravnom obliku, Rekraatursa,  sve do RTB-a, Opštine, privatnih firmi, Zem. zadruge iz Brestovca, Sportskog centra Bor .  Zato je ovo pitanje, veruje se i namerno,  postalo neugodno i nerešivo, bar u dogledno vreme. A moglo je sve da bude po propisima i pozitivnim zakonima , tako da bi Bor i Srbija danas imali izvanredan kutak zemlje kojom bi se divili i o kojem bi se nadaleko čulo. I umesto da tamo radi 100 do 200 radnika, da dolaze sportske ekipe, da se organizuje i zdravstveni turizam, odmor i rekreacija – leti, ako ne i zimi – došlo se, zahvaljjući neodgovornosti i nehaju , do bruke kakvu sebi ne bi dozvolili iole odgovorni. Tamo je tako kako jeste. Nezdravo je!

Hotel je otvoren 1978. godine, ima 220 postelja, prostrane holove, sale, mali bazen, kuglanu, divne terase, izvanrednu okolinu sa plažama, sportske terene… Hotel je zaključan pre šest godina. Propada. Veštačko jezero je sa bistrom i čistom , planinskom vodom, dubine do 7o metara, pravi dragulj među planinskim lepoticama. Cela okolina je vlasništvo RTB-a Bor. No, hotelsko zdanje je sagrađano, prema našim informacijama, ulaganjima 27 firmi, od zaječarskog „Dunav-osiguranja“ do Basena Bor, ali glavni nosilac projekta je tadašnja Skupština opštine Bor. Naši kompetentni sagovornici naglašavaju i to da je ubedljivo najveći iznos para uložio kombinat bakra koji je, istovremeno, gradio i „Lepenski vir“. Priča po kojoj je bivša basenska vlast hotel „prodala“ republičkoij Agenciji za privatizaciju kako bi se finansirao socijalni program, nije neosnovana. I da je zaista tako, nema smetnji da  Jezero ponovo oživi. Jer, i RTB i Agencija su državne firme. Šta onda koči vaskrsenje nekadašnjeg turističkog bisera Timočke krajine? Moguće je da se namerno čeka na još veće propadanje objekata , jer bi  u tom slučaju  miljenici vlasti , rođaci i prijatelji lakše pazarili i ovu narodnu nepokretnost. Ni Dom odmora u Brestovačkoj banji neće zauvek ostati RTB-ov, pa se sumnja da i u tom „grmu“ leži – tajna.

Najava novog opštinskog rukovodstva da će osnovati novo preduzeće od Jezera i aerdroma, možda i Zlotskih pećina sa  motelom, u najmanju ruku – ohrabruje.  Ipak, RTB mora da otkrije namere i pokaže koliko je vlasnik nečega što propada i koliko hoće i može da pomogne. A najveća pomoć opštini borskoj bila bi da Basen, još od 2000. godine do danas,  reguliše svoje obaveze prema Opštini. Do sada se nije tako činilo ( sem udeljivanja „ na kašičicu“ ), što se ubuduće ne bi moglo tolerisati. Basen i Opština imaju neraščišćene račune i „nepokrivene“ zajedničke ineterese i u „Kapiji Bora“. Nažalost, javnosti je teško da dozna o čemu je reč, jer uvek neko, kao sada u RTB-u, stoji na braniku moći i odlučuje onako kako on misli da je najcelishodnije. Zavisnost  od mišljenja i stava jednog čoveka nikad nije plodotvorna. Danas smo u prilici da ne znamo ni da li je Kamp firma na Jezeru platila Opštini boravišnu takstu. Najverovatnije da nije, a tako ne bi smelo da se radi. Zanimljivo je i to otkuda da „Verigo siti“ , ako je to istinito, otvara  Dom za stare na obali Borskog jezera? Neka celovita briga o Borskom jezeru mora da postoji, a ne da se godinama gleda u oči javašluku i anarhiji. Možda je i najvažnje: Hoće li i kad RTB potvrditi svoje vlasništvo zemljišta oko jezera? To bi zaposleni u toj kompaniji, i javnost, morali da znaju. Mnogo je, dakle, otvorenih pitanja, a vreme teče. Vreme nam, izgleda, ističe u bici za oporavak i ispunjenje obećanja datih samo pre tri meseca u čuvenoj (po mnogo čemu) predizbornoj kampanji.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !