VLADA SRBIJE I KfW BANKA ZA TOPLIJE GRADOVE

BORSKOJ TOPLANI – DVA MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI

U BORSKOJ TOPLANI SPREMNO ČEKAJU POMOĆ

U Vladi Srbije  potpisan je  Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i KfW banke u vezi sa četvrtom fazom programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“, kojim se predviđa ulaganje oko 58 miliona evra.

Memorandum su potpisali ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić i direktor kancelarije KfWbanke u Beogradu Jirgen Velšof.

U četvrtoj fazi programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“ biće uloženo oko 58 miliona evra u sisteme daljinskog grejanja u toplanama u 18 gradova i opština u Srbiji.

Sredstva

Od toga će neke od njih dobiti sredstva na osnovu povoljnog zajma, dok će jedan broj njih dobiti bespovratna sredstva. Škundrić je, prilikom potpisivanja, rekao da je reč o povoljnom zajmu sa kamatnom stopom od 2,5 odsto, sa „grejs“ periodom i rokom otplate od 12 godina.

Ministar je rekao da će bespovratna sredstva biti dodeljena opštinama Bačka Palanka, Bor, Jagodina, Knjaževac, Novi Pazar, Leskovac, Negotin, Ruma i Trstenik, dok su sredstava iz povoljnog zajma namenjena za daljinske sisteme grejanja u Čačku, Kragujevcu, Kruševcu, Nišu, Pirotu, Subotici, Novom Sadu, Šapcu i Valjevu.

On je napomenuo da je Vlada Srbije za te potrebe izdvojila 9,25 miliona evra bespovratnih sredstava. Državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić najavio je da će četvrta faza ovog programa biti završena u naredne četiri godine i podsetio da je kompletan program počeo da se realizuje 2001.

Investicije

Ilić je naveo da ukupne investicije u projekte daljinskog sistema grejanja u Srbiji iznose 101, 5 miliona evra, od čega su bespovratna sredstva iznosila 36 miliona evra.

Velšof je ukazao da je dosadašnja realizacija ovog programa doprinela pouzdanijoj i efikasnijoj isporuci toplotne energije u Srbiji.

Na konferenciji je istaknuto da je Nemačka do sada u Srbiju uložila 870 miliona evra za projekte energetske efikasnosti, unapređenje poslovnog okruženja i infrastrukturne projekte u opštinama u Srbiji, kao i da je u oblasti energetike uloženo oko 430 miliona evra.

Primena programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“ započeta je 2001. godine, a sprovode ga nemačka razvojna banka KfW,Ministarstvo finansija Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Kroz prvu i drugu fazu programa uloženo je 17,7 miliona evra u rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U okviru treće faze programa „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji“, Nemačka preko KfW-a finansira rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u šest gradova i opština Srbije.

Share

Ostavite odgovor