);
Breaking News

СЕЛО КРИВЕЉ ЋЕ ПРОЦВЕТАТИ, АЛИ СЕ НЕ ЗНА КАД ЋЕ…

Колико je борски рудник еколошки уништио село Велики  Кривељ и да ли ће се штета надокнадити?

Аутор: Б.Филиповић

Душан Трујић

Душан Трујић:

-Некадашњег, лепог планинског Кривеља више нема. На Кривељској реци било је на десетине воденица, могла се вода пити. Данас је река загађена рудничким плавим водама, цео крај се докмало прекрије облацима прашине са оближњег рударског копа, стиже и отровни дим из Топионице и рафинације бакра, куће од минирања подрхтавају… катастрофа. Не верујем обећањима да ће се измирити обавезе према домаћинима. Јер, ни до сада није било како је обећавано.

Новица Журкић:

– Зграде су испуцале од минирања. Исељено је око 100 домаћинстава, али шта ћемо са осталима. Рудник бакра „Велики Кривељ“ прогутао је село Велики Кривељ. Нема тих пара које ће надокнадити толику штету.

Драгомир Драгић:

-РТБ Бор је од раније дужан милион евра, можда и више. Неропходан је нови Просторни план. Басен је државно предузећа и држава мора да реши проблем. Нема чекања…

Живица Јанковић:

-Није лако ни Руднику, ни нама. Свакодневно живимо у страху од минирања. Јесмо се запошљавали у рудник, али су наша огњишта и  дедовина незаменљиви. Не видим разлог да се не изађе у сусрет овом народу.

Љубиша  Ћосић:

-Остао сам последњи у Санитарној зони за исељење. Остао је само договор око надокнаде. Није лако живети у близини, а тек на рубу рударског копа. Ми нисмо тражили да нам рудник „дође“ под прозор. Ово је наша земља и наших предака, морамо бар нешто сачувати. РТБ је сада државна фирма, па је , самим тим, лакше решити питања пресељења, надокнаде, улагања у комуналије остатка села. Ни до данас немамо здраву воду.

Драган Николић:

-Уколико се буде одуговлачило, желићемо се до Стразбура. Овакви неспоразуми у свету се ефикасно решавају. Рудник 100 година наноси штету овом селу и ред је да се коначно види ко је коме и колико дужан. Не могу да верујем најновијем обећању и изјави директора да се спрема нови Просторни план и да ће одштета бити сукцесивно исплаћивана. Дај Боже да буде тако.

Потписи испод фотографија. Први слева: Душан Трујић, Новица Журкић, Драгомир Драгић, Живица Јовановић, Љубиша Ћосић, Драган Николић.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !