Detonacije sa kopa oštetile 40 kuća

Zbog čestih detonacija na površinskom kopu Rudnika „Veliki Krivelj“, naprsli su zidovi na većini kuća u selu Krivelj koje je od rudnika udaljeno svega 800 metara. Meštani kažu da su mnoge kuće pred rušenjem, da boravak u njima nije bezbedan, i traže da se najugroženija domaćinstva rasele, piše današnji Blic.

– Mi samo tražimo da se krene sa rešavanjem problema u našoj mesnoj zajednici, koji se tiču zagađenja reke i vazduha, a pre svega da se isele domaćinstava kojima su zidovi kuća ispucali od posledica miniranja. Činjenica je da će se rudarenje na ovim prostorima nastaviti i proširivati, i samim tim mora se izraditi novi prostorni plan i sagledati i sanitarna i monitoring zona. U poslednjem periodu se sve završavalo na usmenim obećanjima – navodi Novica Žurkić, predsednik MZ Veliki Krivelj.

Meštanka Ljubica Kurtić kaže da se njeno dvoje unučadi preplaše svaki put kad čuju detonacije sa kopa.

– Cela kuća se trese kada je miniranje. Oštećenja su vidljiva na svim zidovima, a deca se preplaše, i to mi najteže pada dok ih smirim i objasnim da će se potresi brzo završiti. Svakodnevno strahujem da mi se krov ne sruši na glavu. Iz tog razloga unučiće i izvedem ispred kuće kada je miniranje, a ponekad ih i pošaljem u grad – kaže Kurtićeva.

I Žikica Janković i Rade Mladenesković žive sa istim problemom. Više od 40 porodica kojima su naprsle kuće od posledica miniranja, strahuje od eventualnog rušenja.

– U toku dana se dešava da se kuća zatrese i pet-šest puta kad god je miniranje. Ne vredi što krečimo i pokušavamo da prekrijemo tragove ispucalih zidova, jer se posle miniranja javljaju nove pukotine. Mi do sada nismo bili predviđeni sanitarnom zonom za iseljenje, a šta će biti sa nama – niko ne zna – kaže Jankovićeva.

S druge strane, mr Zvonimir Milijić, pomoćnik generalnog direktora RTB za kvalitet i ekologiju, napominje da borski gigant okruženje shvata kao svoje partnere još od 1993. godine kada je izrađen prostorni plan.

– Što se tiče uticaja aerozagađenja u monitoring zoni, za to je zadužen borski Institut rudarstva i metalurgije, i rezultati pokazuju da nema prekoračenja dozvoljenih granica kada je u pitanju sadržaj teških metala u prašini. Polovinom jula smo sa Rudarsko-geološkim fakultetom iz Beograda počeli izradu nove studije kojom će se utvrditi uticaji seizmike i miniranja u Rudniku „Veliki Krivelj“ na okolna područja. Po izradi te studije, a očekujemo da će biti završena za mesec i po dana, svi podaci biće prosleđeni i Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije nakon čega će oni inovirati nove sanitarne i monitoring zone. Ukoliko su nastala nova oštećenja, najugroženije porodice biće raseljene, sve zavisi od toga šta budu pokazali konačni rezultati. Pri kraju je i izrada urbanističkog plana opštine Bor, kojima ćemo takođe proslediti ove podatke kako bi se što pre krenulo sa rešavanjem ovog problema i raseljavanjem najugroženijih domaćinstava – kazao je Milijić.

Share

Ostavite odgovor