);
Breaking News

Malo nade za Veliki Krivelj

U selu okruženom sa čak tri rudnika, meštani jednako strahuju od miniranja i izlivanja otpadnih voda. Meštani više ne veruju obećanjima

Rudnik ispod nas, rudnici oko nas. Samo je put do neba slobodan, ali tamo, bez Božje volje, čovek ne može – huknu Ljubiša Ćosić, meštanin borskog sela Veliki Krivelj, sa zaista nesvakidašnjim okruženjem. Levo ”Veliki Krivelj”, desno napušteni rudnik ”Cerovo”, a iz pravca Bora – kamenolom, pišu današnje „Novosti“.

Ispod sela, podzemno ležište ”Jama”, pa meštani, s pravom, kažu da žive u – rudniku. Možda je, ističu, samo u Sibiru slična situacija… Možda!

Vlasnik svih pomenutih ”ležišta” je Rudarsko-topioničarski basen ”Bor”, a ovih dana Kriveljani su alarmirali javnost da se rudnik ”Veliki Krivelj” – širi. I to, tvrde, bez potrebnih dozvola, urađenog prostornog plana ili isplate odštete za eksproprisano zemljište. Podsećaju i da je, od 1993, RTB meštanima ostao dužan oko milion i po evra: za uništene kuće i zagađeno zemljište i vodotokove.

– Premirem od straha kad god je miniranje – širi ruke Ljubica Kurtić. – Sve se trese, stakla pucaju, sa kuće otpadaju crepovi i malter… Ne daj Bože, pašće mi kuća na glavu.

U opasnosti je i crkva Svete Trojice, podignuta u centru sela, pre 130 godina. U nedelju je tu episkop timočki Justin služio liturgiju. Čitavo selo sjatilo se na bogosluženje, u nadi da će ih bar Gospod čuti.

– Jedino je moja kuća ostala neiseljena u sanitarnoj zoni. Verujem da će se i to brzo dogoditi, a da će RTB platiti troškove. Ipak, nije lako otići sa kućnog praga. Generacije su se ovde rađale i živele od zemlje i šume, a sada je i reka ispod kuće zagađena izlivanjem rudničkih voda. Na žalost, iako sam penzionisan kao miner, danas bežim čim čujem eksploziju. I mene je spopao strah – priznaje Ljubiša Ćosić.

Dragan Nikolić i Paun Janković, inženjeri mašinstva i metalurgije, obijica Kriveljani, ne mogu da shvate kako se u državi vode pregovori o stotinama miliona dolara ulaganja u veću proizvodnju bakra i zlata u RTB ”Bor”, a ne može do kraja da se reši pitanje plaćanja odštete ugroženim domaćinstvima. Neizvesno je da li će se i selo sačuvati…

– Do pre šest-sedam godina, Krivelj je imao oko 3.000, a danas tek nešto više od hiljadu stanovnika – precizira Dragomir Dragić. – Neki se sele u Šarbanovac, pored Timoka, drugi odlaze u Bor. Ovde ostaju samo starci koji, ni po koju cenu, ne žele da napuste vekovna ognjišta.

S druge strane, u RTB kažu da će uskoro početi izrada novog prostornog plana. Posle završetka studije, taj dokument će biti prosleđen SO Bor, na usvajanje. I, tek tada će Kriveljani moći da računaju na odštetu. Ali, meštani ne veruju previše.

– Godinama i decenijama se obećava: da će u selu biti urađena nova komunalna infastruktura, da ćemo imati prvenstvo pri zapošljavanju dece u rudniku, ali slaba vajda. Daj Bože da sada bude drugačije – sumnjičav je Novica Žurkić, predsednik MZ Veliki Krivelj.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !