SVE SPREMNO ZA VELIKI RADNIČKI PROTEST U BORU

Detalj sa skupa u Boru
Detalj sa skupa u Boru

Autor: B.F.

Svi sindikati, penzioneri i radnici Srbije jedinstveni su u odluci da se 29. septembra, u 14 sati, u Boru, na velikom protestnom mintnigu okupi cela Srbija kako bi se izrazrazila jednodušna osudu predloženih zakonskih promena u penzionom sistemu. Očekuju se dolazak više desetina hiljada radnika iz svih krajeva, najviše Beograda i Vojvodine, Timočke krajine, Šumadije i Pomoravlja. Oni će izrazizi ogorčenje što ovaj , izuzetno važan Zakon, nije prošao uobičajenu proceduru i našao se na raspravama u sindikalnim organizacijama. Primedi na Predlog Zakona nije malo, niti su zanemarljive – rekao je na današnoj sednici Opštinskog Veća Samostalnog sindikata Bor i konferenciji za medije lider ove organizacije Dragiša Trujkić.

-U prvom redu na prihvatamo da žene odlaze u penziju sa 38( bilo 35 ) godina staža i starosti 58 ( bilo 33) godine. Radnicima ne odgovaraju ni nove odrede za baneficirani staž, kao i nova formzula za obračun penzija.Pitanje je i kako ćemo zaštiti tehnološke viškove koji realtivno brzo postaju socijalni slučajevi. Ima tu još nekih bitnih nedomumica. Istovremeno, moraćemo da se upitamo gde je kraj lošim privatizacijama i kako že se rešiti nezaposlenost- podsetio je Dragan Aleksić, predsednik Samostalnog sindikata RTB-a.

Policija je blagovrmeno obaveštena o održavanju skupa, jer, rečeno je novinarima, ne sme doći do bilo kakvih , i najmanjih, ekscesa.

Share

Ostavite odgovor