U Boru masovno kradu struju

Stanari naselja pored napuštenog površinskog kopa Rudnika bakra „Bor“ priključuju se nelegalno na elektromrežu rizikujući čak i svoje živote, piše današnji Press.

Brojne porodice raseljene sa Kosova i Metohije koje žive na samom obodu napuštenog površinskog kopa Rudnika bakra „Bor“ nelegalno se priključuju na elektromrežu rizikujući i svoje živote. Deo stanara naselja smeštenog na klizištu masovno krade struju jer ih je na to naterala teška materijalna situacija, ali to predstavlja veliki problem i za sada nerešiv problem za borsku Elektrodistribuciju.

Većina žitelja Bora sa teškom mukom namiruje pozamašna dugovanja za električnu energiju, koja u ovom trenutku ukupno iznose čak 176 miliona dinara, pa nelegalni priključci još više komplikuju ionako tešku situaciju.

Slede krivične prijave

Nakon što su pre više od jedne decenije iz stambenih objekata na rubu površinskog kopa, zbog pojave klizišta i opasnosti za stanovanje, iseljeni dotadašnji korisnici, u napuštene stanove ubrzo su se uselili novi stanari. Bežeći iz ratnih područja u Bor su dolazile mnogočlane porodice, pretežno romske nacionalnosti, sa Kosova i Metohije, ali i doseljenici iz Makedonije.

– Radnici borske Elektrodistribucije svakodnevno isključuju veliki broj nelegalno priključenih korisnika električne energije u ulicama Vojske Jugoslavije i Dositeja Obradovića, na samoj ivici starog kopa. Radi se o osobama koje ne poseduju važeća dokumenta i koje nemaju prijavljeno prebivalište na tim adresama, pa samim tim nismo u mogućnosti ni da im odobrimo legalan priključak. I pored toga što smo strujomere izmestili iz zgrada i postavili ih na bandere, nepoznata lica neovlašćeno se svakodnevno priključuju na struju, zbog čega smo bili prinuđeni da protiv N. N. lica podnesemo krivičnu prijavu – kaže Dragan Milošević, direktor borske Elektrodistribucije.

Rizikujući svoje živote, pomoću improvizovanih sredstava za penjanje, stanari pomenutih zgrada, i pored upozorenja radnika Elektrodistribucije, nastavljaju da se svakodnevno priključuju na struju. Nadležni u lokalnoj samoupravi nemoćno šire ruke upirući prstom na republičku vlast, u čijoj je nadležnosti rešavanje statusa izbeglih i raseljenih lica. I pored dobre volje, nemoguće je, kažu, izdati bilo kakvo rešenje i saglasnost za stanovanje u objektima koji su u opasnoj zoni i mogu svakog trenutka da se sruše.

Obećavali im stanove

– Mi za ovaj problem nismo nadležni i ne možemo da ga rešimo. Nije to stvar dobre volje. Postoje zakonske procedure koje važe za sve građane podjednako. Svakodnevno natezanje sa nelegalnim korisnicima struje oduzima nam mnogo vremena i novca – tvrdi Milošević.

Žitelji ovih zgrada, ne želeći da im se imena pominju, pozivaju se na obećanja političara za vreme nedavno održanih lokalnih izbora, kada im je obećano dobijanje rešenja za stanovanje. Prema njihovim rečima, u obećanjima su posebno prednjačili lideri Socijalističke partije Srbije.

Share

Ostavite odgovor