);

DUG RTB “BOR” PREMA EPS DOSTIGAO 100 MILIONA EVRA


Ukupan dug koji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) “Bor” ima prema Elektroprivredi Srbije (EPS), računajući i deo potraživanja koji je konvertovan u kapital EPS u RTB, za neplaćenu struju, dostigao je – 10 milijradi dinara, odnosno gotovo 100 miliona evra!

Ovo je, za “Novosti”, izjavio Momčilo Cebalović, direktor za odnose sa javnošću u EPS.

– Do novembra 2008. godine, RTB je redovno izmirivao svoje obaveze za struju – podvlači Cebalović. – Ali, od tada do danas RTB “Bor”, iako su nam nadležni u toj firmi nekoliko puta obećavali da će početi da izmiruju svoje obaveze, nije domaćoj elektroenergetskoj kompaniji ni dinar platio za isporučenu električnu energiju!

Kada je dug dostigao oko šest milijardi dinara, zaključkom Vlade Srbije, donetim krajem prošle godine, on je konvertovan u kapital EPS u RTB. Međutim, domaća elektroenergetska kompanija do danas ne zna koliki je njen udeo u najvećom  srpskom proizvodjaču bakra i plemenitih metala, jer transformacija “Bora” u jedinstveno preduzeće, iako je bila najavljena pre gotovo dve godine, još uvek nije obavljena.

– Od početka godine, dug RTB prema EPS, ne računajući prethodna zaduženja, dostigao je gotovo četiri milijarde dinara – ističe Cebalović. – A, samo u tom periodu mi smo, za struju koju smo isporučili RTB, platili PDV i naknadu Elektromre`i Srbije od 1,3 milijarde dinara.

Naš sagovornik podvlači da time što ne plaća struju, RTB direktno ugrožava rad EPS, ali i ostalu srpsku privredu, budući da su domaćoj elektroenergetskoj kompaniji uskraćena sredstva za nephodne remonte, kako bi električna energija stigla i do ostalih potrošača.

– Narednih dana, očekujemo da će se održati sastanak čelnih ljudi RTB i niškog “Jugoistoka”, koji je zadužen za isporuku struje borskoj kompaniji, na kome će, nadamo se, biti postignut dogovor o reprogramu duga, ali i sagledati mogućnosti da Basen počne redovno da izmiruje svoje obaveze prema EPS – zaključio je Cebalović, objavile su današnje Novosti.

OBAVEŠTENJE

Prilikom aprilske posete gradu bakra Ivice Dačića, zamenika premijera i ministra unutrašnjih poslova, Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB, koji je na tu dužnost stupio novembra 2008. godine, kazao je da će borska kompanija, do juna, stabilizovati poslovanje i početi redovno da izmiruje sve obaveze, računajući i dug prema EPS.

ministar Petar Škundrić
ministar Petar Škundrić

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !